Det var meningen att Zelenskyj skulle få en chans att på en och samma gång träffa USA:s, Tysklands, Storbritanniens och Frankrikes ledare. Alla var på väg till det så kallade Ramsteinmötet för den ukrainska kontaktgruppen i Tyskland på lördag.
Men Joe Biden sköt upp sitt statsbesök i Tyskland på grund av orkanen Milton. Det ledde till att även Ramsteinmötet sköts upp. Nu ska Zelenskyj istället ha ett eget möte med Olaf Scholz i Berlin.
Efter USA är Tyskland det land som har bistått Ukraina mest i kriget. Men nu blir den tyska folkopinionen alltmer negativ mot vapenhjälpen, och Scholz har förbundsvalet om ett år att tänka på. Ukraina har upprepade gånger bett Tyskland om Taurus-långdistansrobotar, och vill dessutom ha tillstånd att använda dem mot mål inne i Ryssland. Men Scholz säger blankt nej till bägge fordringarna. Ingenting tyder på att besöket i Berlin kommer att ändra detta.
Det var Biden som utgjorde hoppet – inte Scholz. Förväntningen som har haussats upp i ukrainska medier var att Joe Biden skulle vilja avsluta sin presidentkarriär med ett stort och avgörande beslut om vapenhjälp till Ukraina. Lämpligen skulle detta ske i Berlin, glunkades det optimistiskt i Kiev. Nu är det uppenbart att det här inte kommer att ske. Biden är upptagen på hemmaplan och tiden rinner ut för att Zelenskyj ska hinna träffa och övertala honom innan USA:s nya president svärs in i januari nästa år.
I onsdags sade Zelenskyj överraskande att kriget kommer att ta slut hösten 2025. Han uttalade sig på ett möte för sydöstra Europa i Dubrovnik. Prognosen är närmast häpnadsväckande, eftersom faktum är att ingen vet hur länge kriget kommer att fortsätta. Men vad det handlar om är Zelenskyjs nya taktik – dels behöver han ge hemmapubliken hopp om att slutet på kriget hägrar, dels försöker han hitta nya sätt att övertala väst att bistå med vapen.
Problemet är att allt just nu går emot Ukraina på den internationella arenan. Joe Biden avgår i januari, om han efterträds av Trump är det ytterst dåliga nyheter för Kiev. Men även om det blir Kamala Harris är det inte sannolikt att Ukraina får några fler stora stödpaket från USA. Det land som Ukraina då främst har att förlita sig på är Tyskland, där kraven på fred nu blir alltmer högljudda.
För många tyskar handlar fred om att vapnen ska tystna och förhandlingar ska inledas, oavsett om Ukraina just nu befinner sig i underläge. Att Ukraina ska få sina territorier tillbaka är inte en prioritet.
Insikten om detta är mycket svag i Ukraina. Jag har ännu aldrig sett en ukrainsk utrikeskorrespondent förklara i sändning varför tyskarna är ovilliga att fortsätta med vapenhjälpen. Den stora ukrainska publiken är helt ovetande om vad det är som påverkar Tyskland, och intrycket är ofta att även Zelenskyj är det. Han verkar tro att om man bara förklarar Ukrainas dilemma tillräckligt väl kommer tyskarna att förstå.
CDU-ordföranden Friedrich Merz, sannolikt tysk förbundskansler om ett år, säger att han vill skapa en ny kontaktgrupp kring Ukraina. Medlemmarna ska vara Tyskland, Frankrike, Polen och Storbritannien. Att Polen och Storbritannien är med garanterar att gruppens solidaritet förblir hos Ukraina, påpekar Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Men allt det här är fortfarande ord. Ryssland fortsätter att krypa framåt i Donbass, den ukrainska krigslisten att gå in i ryska Kurskområdet har över huvud taget inte påverkat fronten. Ukraina behöver inte ord utan vapen – mycket mer vapen.
De ser inte ut att komma.
Fakta.På blixtturné i Europa
Den ukrainske presidenten Zelenskyj träffade på torsdagen Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, Natochefen Mark Rutte, den franske presidenten Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.
Innan mötet med Olaf Scholz har Zelenskyj en inbokad audiens med påve Franciskus i Vatikanen.