När asylsökande erbjöds möjligheten till eget boende, ebo, i mitten av 1990-talet uppskattades att cirka 90 procent ändå skulle välja Migrationsverkets bostäder. I stället har nästan två tredjedelar valt ebo, vilket regeringar av olika slag har konstaterat lett till svårigheter för myndigheter på flera sätt.
– Det finns olika uppskattningar av hur stort det här skuggsamhället är, men det rör sig i alla fall om tiotusentals personer. Det är sådana som ofta lever i stor utsatthet, utnyttjas och far illa, säger Migrationsminister Johan Forssell (M) som sammanfattar beskedet som att regeringen avskaffar ebo.
Han presenterar på tisdagen den så kallade mottagandelagen, förslag till en nyordning för asylmottagande och återvändande. Med sig på pressträffen har han juristen och tidigare departementsrådet Ingela Fridström som varit särskild utredare till slutbetänkandet.
Asylsökande ska bo där de tilldelats plats och de ska också anmäla sig där i stället för dagens närvarokontroll. Deras vistelse ska vidare begränsas till ett län och om de inte uppfyller sina skyldigheter ska det leda till konsekvenser.
– Det kan låta som att asylsökande i Sverige bara ska ha skyldigheter, inga förmåner eller rättigheter, men så är det självfallet inte. Man kommer även fortsättningsvis kunna få logi, dagbidrag och särskilt bidrag samt en övergångsersättning om man får uppehållstillstånd, säger Ingela Fridström.
Johan Forssell räknar med en gradvis utfasning av ebo. I mars nästa år införs ekonomiska incitament, som gynnar att asylsökande bor i lokaler som drivs av Migrationsverket. Utredningen föreslår att från den 1 oktober ska asylsökande enbart bo hos Migrationsverket. Johan Forssell räknar med att det kan bli tidigare än så.
– Vi arbetar i ett väldigt högt tempo. Det här borde ha skett för länge sedan, säger han.