Platsen ligger på holmens nordöstra hörn, med utsikt mot Östermalm och Djurgården. Här finns i dag, förutom p-platsen, ett tullhus från 1874 och två hamnmagasin från 1910.
När staden planerade att bygga på 2010-talet handlade det om Nobelcenter, tänkt att hysa prisutdelningen samt ersätta Nobelmuseet i Gamla stan.
Nu öppnar det rödgröna styret i Stadshuset för att bygga något nytt på platsen. Ännu finns inga beslut fattade – men även denna gång har man tänkt sig en publik verksamhet.
– Vi har intressenter som hör av sig med spännande förslag, till exempel ett museum eller en utställningshall. Nationalmuseum, som ligger bredvid, ska absolut vara med i processen, säger Jan Valeskog.
Det är en laddad plats med tanke på Nobelbråket. Är ni oroliga för opinionen?
– Det finns många åsikter om platsen och trafiken ska finnas med i planeringen, vi får en t-baneuppgång i närheten, säger Jan Valeskog.
Striden om ett Nobelhus i Stockholm började redan 1906. Då fick den uppburne arkitekten Ferdinand Boberg – som bland annat ritade Centralposthuset på Vasagatan, Thielska galleriet, NK och Rosenbad – i uppdrag att komma med ett förslag. Hans tänkta Nobelpalats tornade upp sig från det gamla Ladugårdsberget på Östermalm, ungefär 20 meter över Djurgårdsbrunnsviken och Strandvägen.
Det fick nej.
1997 presenterade Bengt Göransson (S), tidigare kulturminister, sin utredning. Han ville lägga Centralbron i tunnel och bygga ett Nobelcenter i Järnvägsparken vid Tegelbacken.
Det fick också nej.
Sedan dröjde det till 2011 då Nobelstiftelsen och Stockholms stad undertecknade en avsiktsförklaring om att skapa ett ”Nobel Prize Center” på Blasieholmen vid Nybroviken.
Erling-Perssons stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse donerade många hundra miljoner kronor till projektet.
Men kritiken var stark, med Facebookgrupper, demonstrationer och annonser i dagstidningarna som protesterade mot bygget.
Stockholms kulturmiljöutskott och Stadsmuseet sade nej till byggplanerna, liksom Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Stockholms skönhetsråd.
I en DN-intervju sade kung Carl XVI Gustaf att ”det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden”.
Den intervjun blev början till slutet för Blasieholmstanken.
Stadshuset var splittrat. Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet motsatte sig bygget på Blasieholmen.
Moderaterna var splittrade internt, moderatföreningar på nedre Östermalm – en del medlemmar skulle få utsikt över det som kallats ”ett förgyllt kärnkraftverk” – var inte glada. Inför valet 2018 tappade Moderaterna i Stockholms stad, enligt DN/Ipsos, uppåt 20 procent av rösterna i valdistrikten längs Strandvägen.
Efter valet 2018 var det slut på bråken. Miljöpartiet bildade koalition med M, L, C och KD och Nobelcenter på Blasieholmen föll i förhandlingarna. Nu ska centret i stället byggas på Stadsgårdskajen vid Slussen.
Nästa år ska staden redovisa vad som ska byggas på Blasieholmen.
– Vi hoppas kunna arbeta skyndsamt med det här och ha en öppen process. Det gamla tullhus som finns på platsen ska vi kunna använda, säger Jan Valeskog.
Fakta.Blasieholmen
● Holmen har tidigare hetat Käpplingen, i historien känd för de så kallade käpplingemorden, som ägde rum där i slutet av 1300-talet. Ett tyskt sällskap, som kallade sig hättebröderna, fångade och låste in ett stort antal stockholmska borgare i en träbyggnad på holmen och brände ner huset.
● Här byggdes 1626–1628 regalskeppet Vasa.
● Blasieholmen var fram till början av 1700-talet en ö och skildes från Norrmalm av vattendraget Näckström.
● Blasieholmen domineras nu av banker, Nationalmuseum, Grand Hotel och traditionella sällskap såsom Sällskapet och Frimurarorden.
Källa: Stockholms sjögård