Söndagens allsvenska Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården bröts med kvarten kvar att spela, efter att personer i Djurgårdens klack, för att markera mot sin egen klubb, fyrade av knallskott och kastade bengaliska eldar mot planen.
Polisen drog sedan tillbaka tillståndet för den offentliga tillställningen, och matchen spelades klart först på måndagen – inför tomma läktare.
Hammarby, som stod som arrangör för derbyt, har inte hört något från myndigheten sedan matchdagen.
– Den sista kontakten jag hade med polisen i de här frågorna var i samband med matchen i söndags. Efter det har jag sökt dem med ljus och lykta utan att få någon större återkoppling, förutom att de sagt att de ska återkoppla, säger Hammarbys evenemangs- och säkerhetschef Göran Rickmer.
– Vi är lika intresserade som alla andra. Eller vi kanske är mer intresserade, för att vår verksamhet rullar ju vidare.
Han fortsätter:
– Hammarby Fotboll har för avsikt att kommunicera i det här, för att det är massor av olika perspektiv som behöver hanteras. Men vi vill inte kommunicera något utan att ha stämt av med myndigheten.
Polisen uttalade sig i media på söndagen, och på måndagen publicerades också ett uttalande på myndighetens hemsida. Där återfanns bland annat motiveringen att ”arrangören av fotbollsmatchen bedömdes av polis på plats inte kunna garantera ordning och säkerhet”.
Några fler svar om polisens strategi och varför beslutet att dra in tillståndet togs i just den här matchen kommer dock inte i nuläget.
”Vi har inget nytt att säga jämfört med det vi kommunicerade i söndags”, skriver polisens pressekreterare i ett mejl när DN söker Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen (Noa), för en uppföljande intervju.
I mejlet står också att: ”Polismyndigheten har och kommer att ha en fortsatt dialog och samverkan med bland andra Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet, samt de arrangörer som ansvarar för ordning och säkerhet under matcherna. Den dialogen kommer att fortsätta.”
Svenska fotbollförbundets (SvFF) säkerhetschef Martin Fredman berättar för DN att han sedan tidigare har ett samtal inplanerat med Per Engström den här veckan, inom ramen för det ”forum på operativ nivå” som finns mellan polisen, SvFF och intresseorganisationen Svensk elitfotboll.
– Det påverkas egentligen inte av det som hände i söndags. Dialogen sker fortgående och är otroligt viktig för oss, och även polisen skulle jag tro, säger han.
Men finns det några frågor som SvFF har till polisen efter söndagens match?
– Det är ju hela tiden den här förutsägbarheten (i polisens beslutsfattande). Jag tror att arrangörerna behöver förstå vad som ligger till grund för bedömningarna.
– Polismyndigheten har sagt tidigare under året att det här (att dra in tillståndet) är ett verktyg som ligger på bordet. Så det är ju samtidigt inte så att det inte pratats om det tidigare. Men vill vi så klart veta och förstå var de här gränserna går, och hur polisen resonerar kring kommande matcher. Vi har ju ändå ett antal omgångar kvar som ska spelas.
Martin Fredman säger vidare att han är ”väldigt försiktig” med att uttala sig konkret om söndagens match mellan Hammarby och Djurgården.
– Det är för att jag inte har hela lägesbilden kring den, och jag förutsätter att polisen haft det när de tagit beslutet.
– Men vi har sett matcher med omfattande ordningsstörningar som efter ett matchmöte kunnat spelas vidare, när tiden har fått gå lite, man har kunnat sortera ut var man är operativt och vilka eventuella åtgärder som är gjorda.
Säkerhetschefen påpekar också att han tycker att fokus ”någonstans måste hamna på personerna som ändå kastat in de här knallskotten”.
– Jag kan tycka att det kan bli lite snedvridet ibland. Fokus måste ligga på de som har förstört.
Söndagens match har också väckt spekulationer i vad polisens beslut att dra in tillståndet för den offentliga tillställningen kan innebära framöver. Hamnar fotbollen i knät på andra krafter som kan bryta matcher med detta som konsekvens? Var ska det i så fall sluta?
– Det är klart att vi ser hur sårbart systemet är på det viset. Det är därför vi inte vill att matcher ska avbrytas ”för gott” för att sedan hamna på ett skrivbord, säger Martin Fredman.
– Så länge vi har någon där ute som är kreativ och vill, med våld eller hot om våld eller påverkan på annat sätt, bryta en match, så kommer man alltid kunna göra det – och det gäller ju inte bara fotbollen.
DN söker Per Eliasson, säkerhetschef på Svensk elitfotboll.
Fakta.Fler avbrutna matcher
Några matcher i svensk toppfotboll som avbrutits de senaste åren:
25 februari 2019, IFK Göteborg–Gais
Cupmötet avbröts sedan hemmalagets supportrar skjutit hundratals raketer in mot planen. Gaismålvakten Marko Johansson stod mitt i raketregnet. Gais tilldömdes segern med 3–0.
27 april 2016, IFK Göteborg–Malmö FF
En smällare gick av alldeles bredvid MFF-spelaren Tobias Sana – som var avbytare – vid ställningen 0–0. MFF fick segern med 3–0.
16 augusti, 2016, Jönköpings Södra–Östersund
En åskådare rusade in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt Aly Keita. Beslut togs om att den avbrutna matchen skulle sluta 1–1. Efteråt erkände förövaren att han hade spelat på matchen och i ilska över ”fel” resultat sprungit in på planen.
30 mars 2014, Helsingborg–Djurgården
Matchen avbröts efter att en man misshandlats till döds utanför arenan. 1–1 skrevs som slutresultat.
8 april 2013, Djurgården–Mjällby
Efter att Mjällby tagit ledningen i den 37:e minuten kastades ett päron på Mjällbyspelaren Gbenga Arokyo. Domaren bröt matchen och Mjällby tilldömdes segern med 3–0.
30 juli 2011, Malmö FF–Djurgården
Matchen bröts efter elva minuter sedan flera smällare kastats in på planen. Matchen spelades om och MFF, som var i ledningen, vann med 1–0.
24 maj 2011, Malmö FF–Helsingborg
Ett knallskott kastade mot HIF:s målvakt Pär Hansson som också attackerades av en åskådare. HIF tilldömdes segern med 3–0. MFF fick 150 000 kronor i böter.
25 april 2011, Syrianska – AIK
Ett knallskott landade nära den assisterande domaren. Syrianska ledde då med 1–0 och tilldömdes segern med 3–0. AIK fick även 150 000 kronor i böter.