Möten och åter möten. Sedan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för sex veckor sedan presenterade sin uppställning med kandidater för jobben som hennes EU-kommissionärer, tillbringar Jessika Roswall (M) en stor del av arbetsdagen runt kafé- och konferensbord i Bryssel.
– Jag har ägnat ganska många timmar på att briefas om de olika delarna i min portfölj. Och så har jag träffat jättemånga EU-parlamentariker inför utfrågningarna, från olika länder och partigrupper, säger Jessika Roswall, som föreslås bli nästa miljökommissionär.
Om en vecka ska hon grillas i EU-parlamentets miljöutskott under tre timmar. Ledamöterna ska avgöra hennes kompetens, ambitioner och personliga lämplighet för jobbet.
Inför förhöret har hon fått goda råd från de tidigare svenska EU-kommissionärerna Ylva Johansson och Cecilia Malmström. Och spelat rollspel, där hennes stab låtsas vara pålästa och grälsjuka EU-parlamentariker.
Denna tisdag i ett mulet Bryssel sitter hon i EU-kommissionens generaldirektorat för miljö. Här bland de drygt 600 tjänstemännen – som hon kanske snart kommer att chefa över – finns den tekniska kunskapen om EU:s miljöpolitik.
Enhetschefen Miguel Sagredo går igenom hur utfrågningen nästa vecka kommer att gå till: det blir frågor från de olika partigrupperna, följt av klockade svar, följdfrågor, en ny frågerunda, frågor från några andra utskott, och så vidare.
– Det blir totalt 54 frågor, sammanfattar spanjoren.
– 54!? säger Jessika Roswall, spelat chockad. Det fnissas dovt runt det ovala bordet.
Det är långt ifrån självklart att alla tilltänkta kommissionärer får grönt ljus. EU-parlamentet brukar kräva någon skalp, eller åtminstone låta en eller ett par kandidater svettas lite extra genom att kräva ytterligare förhör.
Men svenskan hör inte till dem som anses vara i riskzonen.
Det som talar till Roswalls fördel är att hon tillhör den största partigruppen, konservativa EPP, där Europas moderater och kristdemokrater tar plats, och att hennes ansvarsområde varken hör till de tyngsta eller politiskt mest känsliga, som exempelvis klimat, migration eller försvar.
Det som talar emot henne är att hon får ansvar för frågor hon inte arbetat med tidigare. Och miljöpolitiken hör till de politikområden med allra flest EU-lagar.
– Hon ska kunna svara på allt från ramdirektivet för vatten till återvinning av batterier. Om man är ny på området så blir det mycket att läsa in. Det är en kamp mot klockan, säger Jonas Sjöstedt (V), ledamot i EU-parlamentets miljöutskott.
Det viktigaste uppdraget för Roswall de kommande fem åren blir att ta fram nya EU-lagar för avfall och återvinning – särskilt av kritiska råvaror. När EU försöker göra sig mindre beroende av import från länder som Kina kan man inte samtidigt slösa bort det litium och kobolt som finns i exempelvis smarta telefoner.
– I dag importerar vi jättemycket råmaterial som vi behöver för vår gröna omställning och vi återvinner för lite, säger Jessika Roswall.
Men hur lagarna ska utformas så de fungerar smidigt i alla länder lär bli knepigt. Och Heléne Fritzon, S-ledamot i miljöutskottet, är inte nöjd med Jessika Roswalls skriftliga svar på utskottets frågor.
– Hon är väldigt svepande. Där tror jag att många vill ha mer svar än vad man hittills fått, säger Fritzon.
Ett annat problem för Roswall under utfrågningen nästa vecka är att hon kommer att ställas till svars för hur den svenska regeringen tidigare agerat i miljö- och klimatpolitiken.
– Hon har själv suttit i en regering som tagit en rad beslut som gör att Sverige inte klarar EU-lagar, om utsläppskrav för växthusgaser, skogen och biologisk mångfald. Om hon ska se till att andra EU-länder gör det, så är det ett tungt bagage att ha suttit i en regering som gjort precis tvärtom, säger Jonas Sjöstedt.
När naturrestaureringslagen, som handlar om återskapande av ekosystem, klubbades i EU tryckte svenska regeringen på nej-knappen. Lagen antogs ändå.
Nu blir det Roswalls jobb att kontrollera att Sverige ändå följer reglerna – eller ta sin gamla regering i örat. Vilket hon lovat att göra.
Samtidigt kommer press från det andra hållet. Sverigedemokraterna anser att EU:s politik skadar svensk skogsindustri, och vill att Roswall som miljökommissionär behåller en ”svensk blick” på skogen.
– Jag kommer att fråga om skogen. Att hon klart deklarerar att hon kommer att ta ägandeskap i de här frågorna är helt avgörande för oss, säger Beatrice Timgren, SD-ledamot i miljöutskottet i EU-parlamentet.
Fakta.Det här gör EU-kommissionen
EU-kommissionen fungerar ungefär som EU:s regering.
Kommissionen arbetar fram lagförslag som sedan ändras och antas i EU-parlamentet och ministerrådet (ländernas regeringar). Det är också kommissionen som ska se till att länderna efterlever befintliga EU-lagar.
Utöver kommissionsordförande Ursula von der Leyen har de 26 kommissionärerna ansvar för varsitt politikområde.
Jessika Roswall föreslås få ansvar för miljö, vatten och återvinning.
Hon kommer att basa över generaldirektoratet för miljö (ungefär som ett regeringsdepartement) i Bryssel, med omkring 600 tjänstemän.
Fakta.Så här går utfrågningarna till
● Kandidaterna som har nominerats till kommissionärer frågas ut i EU-parlamentets olika utskott. Frågorna rör både kandidatens fackkunskap och lämplighet som person.
● Utskotten har redan fått svar på skriftliga frågor. Dessa följs upp med tre timmar av muntliga frågor.
● Svenska kandidaten Jessika Roswall grillas på tisdag 5 november 18.30 till 21.30 i miljöutskottet.
● I utskottet sitter flera svenskar: Heléne Fritzon (S), Pär Holmgren (MP), Jessica Polfjärd (M), Jonas Sjöstedt (V), Beatrice Timgren (SD), Emma Wiesner (C), är ordinarie ledamöter. Karin Karlsbro (L), är suppleant.
● Om utskotten är missnöjda med kandidaten kan de begära mer information och ytterligare en utfrågning.
● Efter utfrågningarna lämnar utskotten en skriftlig utvärdering av kandidaten.
● Först efter att EU-parlamentet har röstat igenom den nya kommissionen i sin helhet kan den tillträda, troligtvis den 1 december.
● EU-parlamentet kan inte rösta bort enskilda kommissionärskandidater, men om någon ser ut att sakna stöd drar han eller hon sig normalt sett tillbaka för att inte äventyra hela uppställningen.
Fakta.Några kandidater som kan få det hett om öronen
● Två av de kommissionärskandidater som kommer arbeta närmast Jessika Roswall lär få det tufft i miljöutskottet. Den tilltänkta klimatkommissionären, nederländaren Wopke Hoekstra, får kritik från vänster för att tidigare ha arbetat på oljebolaget Shell. Högerledamöter ogillar i stället spanjorskan Teresa Ribera, som föreslås få det övergripande ansvaret för klimatomställning och konkurrenskraft, på grund av hennes tidigare kärnkraftsmotstånd.
● Italienaren Rafaele Fitto föreslås bli en av flera vice ordföranden och få ansvar för EU:s regionala utjämningspolitik. Han nominerades av Giorgia Melonis ytterhögerregering, som tidigare röstat emot Ursula von der Leyen som kommissionsordförande. EU-parlamentets mittengrupper ogillar att partiet trots detta belönas med en vice ordförandepost.
● En kandidat som många EU-ledamöter av olika politiska schatteringar ser extra mycket fram emot att grilla är ungraren Olivér Várhelyi som föreslås få ansvar för hälsofrågor. Häromåret, under en diskussion i EU-parlamentet, missade han att mikrofonen var påslagen och hördes muttra något om ”idioter”, något han senare förnekade hade syftat på just EU-parlamentarikerna.
Läs mer: Jessika Roswall föreslås bli ny EU-kommissionär