Omkring 200 000 svenskar lever med hjärtsvikt. Deras hjärtan orkar inte orkar pumpa så mycket blod som kroppen behöver. Det kan göra dem andfådda, trötta och deras ben kan bli svullna.
Hjärtsvikt är en allvarlig och dödlig sjukdom. Bland de som fick diagnosen hjärtsvikt 2022 hade var fjärde avlidit inom ett år.
Men resultaten från en ny studie ger hopp. Forskaren och hjärtläkaren Gianluigi Savarese visar tillsammans med sina kollegor vid Karolinska institutet och Linköpings universitet att dödligheten i hjärtsvikt har minskat under de senaste 20 åren.
De konstaterar att antalet dödsfall per 100 000 invånare orsakade av hjärtsvikt hos befolkningen har minskat med cirka två procent per år mellan åren 1997 och 2022.
– Det är en stor minskning, och det är ett mycket positivt budskap i vår studie, säger Gianluigi Savarese.
Forskarna såg ytterligare en positiv trend: Fler tycks leva längre efter att de har fått sin diagnos. En del av förklaringen är sannolikt de framsteg som gjorts inom hjärtsviktsbehandling, till exempel nya läkemedel och bättre medicinteknik (till exempel sviktpacemaker och implanterbara defibrillatorer).
Resultaten har framför allt blivit bättre hos patienter med hjärtsvikt med minskad funktion i hjärtats vänsterkammare. Där har flera livsförlängande behandlingar utvecklats under de senaste decennierna.
– Samtidigt har vården av sjukdomar som orsakar hjärtsvikten, till exempel diabetes, blivit bättre och det påverkar också överlevnaden.
Men hjärtsvikt är fortfarande en mycket allvarlig kronisk sjukdom. Därför är det synd att de nya behandlingarna är underutnyttjade, menar Gianluigi Savarese.
– Fler skulle ha nytta av de nya läkemedlen, till exempel de så kallade SGLT2-hämmarna. Tyvärr tror jag att en del läkare är rädda för att skriva ut medicinerna, ibland på grund av rädsla för biverkningar. Fler hjärtsviktspatienter borde få tillgång till specialiserad vård, säger han.
Studien är publicerad i tidskriften European Journal of Heart Failure.
Hjärtsvikt.
Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte orkar pumpa så mycket blod som kroppen behöver.
Kan bero på förändrad hjärtrytm, kärlkramp, hjärtinfarkt, högt blodtryck, fel på hjärtklaffar eller diabetes.
De vanligaste symtomen är trötthet, andfåddhet och svullna ben – symtom som kan bero på många saker. Därför kan diagnosen bli svårställd.
Vid akut hjärtsvikt får den drabbade ofta andnöd, hjärtklappning, kallsvettningar och ångest.
Behandlingen är ofta levnadsvaneförändringar, läkemedel och eventuellt behandling för annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten.
Ibland behövs en pacemaker för att stötta hjärtat eller en inopererad defibrillator.
Källa: 1177.se
Läs mer:
Många svenskar vet inte har de har högt blodtryck
Därför är det viktigt att ha bra kondition som vuxen