Den här intervjun sker på länsväg 373 där utsikten varvas av ängar och tallar. Efter några mil syns Europas största vindkraftspark i framrutan, de vita snurrorna står i kontrast till det skogsbeklädda landskapet. Kulissen har spelat en viktig del i inspirationen för Zakarias ”Zacke” Lekbergs album ”Noir” som släpptes nyligen. Namnet skvallrar om temat på hans femte album, säger han.
– Jag visste att jag skulle göra min mörkaste skiva. Jag brukar inte bestämma sånt men jag kände – av nästan själviska skäl – att jag ville få ur mig det här. Om jag ska måla en bild av det som händer i världen just nu är det svårt att säga emot att det känns mörkare.
”Noir” tar lyssnaren med på en resa som kryssar mellan berättelser om samhällets människor, säger han. Inte minst de som lever i regionen där han själv verkar – industriomställningens norra Sverige.
– Albumet handlar inte om företagen, terawattimmarna eller energiförsörjningen – det handlar om människors historier och om verkligheten.
Traditionen som finns inom hans genre, hiphop, är strävan efter att beskriva sin plats, så på något sätt var det naturligt att berätta om det som händer i norr, konstaterar han.
– Det var därför jag började lyssna på hiphop, och fortsätter än i dag. Jag skriver egentligen om väldigt få saker, det är klass, identitet och platsen jag är på. Enligt mig är det kärnan i hiphop.
Han är född och uppvuxen i Luleå men lämnade industristaden för Stockholm under en tid. 2019 vände han tillbaka till norr. Hade han inte gjort det fanns det små chanser för att den här skivan hade kunnat skrivas, säger han.
– Jag har alltid grävt där jag står.
Hans hemort genomgår en stor förändring. Han beskriver det som att Luleå gått från att vara en stad där stora händelser inte avlöst varandra till att ha förvandlats till en stad som lockar till sig höjdare. Inte minst den amerikanska utrikesministern som besökte staden under våren 2023 i samband med ett EU-möte.
– Till en början var det bara att ta in det, det kändes inspirerande att det fanns en stark framtidstro. Jag upplevde också att kulturen blev en viktig fråga och det var inspirerande för mig.
Inför skivsläppet har han varit orolig för att han ska avkrävas ansvar och kunna svara på frågan – är den gröna omställningen bra eller dålig?
– Det funkar inte så, ingenting är antingen eller. Jag är ingen riskkapitalist eller politiker, jag sitter inte på svaret för framtiden.
Han tycker att bilden av norra Sverige som porträtteras just nu har saknat det mänskliga perspektivet, berättelserna från människorna som bor här.
– Omställningen är komplex med många lager och inte särskilt lätt att förstå. Europa, Kina, geopolitik och klimat, men någonstans måste man koka ner det som sker till några enkla tankar som påverkar oss som bor här uppe. Där har jag landat i tankar om rättvisa, hur vi ska bo och hur vi ska leva.
På delar av albumet har han skrivit om vikten av att hylla sig själv och sin ort, något som han tror måste till för att kommunerna ska se sig själva i bättre ljus i mitten av den industriella omställningen.
– Man har fått det i modersmjölken att vara rädd här för att folk ska flytta härifrån, vilket folk gör. Så varje jobb som kommer hit ska tas emot med ett ”tack så mycket”. Det där måste vi ställa om, vi behöver börja se på oss själva och våra platser med mer stolthet.
Senaste månaden har Zacke varit ute på en omfattande Sverigeturné som avslutas på hemmaplan i Luleå den 30 november. Med sig på scen har han artister från Norrbotten och Västerbotten, vilket har varit viktigt, säger han.
– Jag vill få med en mångfald av människor. Sedan är det Stockholmare med på plattan också, som berättar sina historier. Den här skivan handlar inte bara om Norrbotten, den berättar om Sverige. Ibland kan det kännas som att vi bor i ett vakuum här uppe, men allt sitter ihop.
Han har återkommande lyft frågan om vikten av ett levande kulturliv, även i norra Sverige, och varit engagerad i att få samhällena i norr att satsa mer på det lokala kulturlivet. I våras var han tillsammans med tankesmedjan ”Unga tankar om musik” med på ett seminarium för att diskutera kulturens roll för framtidens attraktiva samhällen. Scenen delade han med andra kulturaktörer och företrädare för bland annat LKAB och Stegra, tidigare H2 Green Steel.
– Jag tror att vi kommer att kunna locka upp människor hit per automatik ju mer fri kultur vi har. Men samtidigt, jag är ingen nationalekonom, jag är rappare.
Fakta.Zacke
Zakarias Lekberg föddes 9 augusti 1983 och växte upp i Luleå där han numera bor.
Albumdebuterade 2010 med ”Visst är det vackert”. Har Grammisnominerats tre gånger.
”Noir”, som släpptes 11 oktober, är hans femte album och skildrar människorna och deras hopp om förändring i ”det nya Norrland”. Albumet gästas av artister som Erik Lundin, Alma Augusta, Mwuana, Annika Norlin, Mattias Alkberg och Johan Airijoki.
Aktuell med en Sverigeturné som avslutas i Luleå den 30 november.
Läs alla texter om musik här