Regeringens utredning om ordningslagen tillsattes sommaren 2023, efter att en Erdogan-docka hängts upp utanför Stockholms stadshus och en rad koranbränningar – som i sin tur ledde till en höjning av Sveriges terrorhotnivå.
Utredarens uppdrag var att se om det går att göra ändringar i ordningslagen så att demonstrationer kan ställas in med hänsyn till Sveriges säkerhet. Den föreslår tre möjliga ändringar av lagen.
Utredningen har tidigare fått kritik både från experter, och politiker. Jimmie Åkesson (SD) har tidigare sagt att ”Sverigedemokraterna aldrig kommer acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer”.
Nu ställer sig även Justitieombudsmannen (JO) och Justitiekanslern (JK) kritiska till förslagen i sina remissvar.
JO skriver inte bara att det är mycket svårt att se att ändamålet skulle uppnås på ett effektivt sätt – utan varnar också för att förändringarna medför risker.
”Den föreslagna modellen innebär att meningsmotståndare kan påverka vad som är tillåtet att föra fram under en allmän sammankomst. Den kan således sägas öppna för att illvilliga aktörer dikterar villkoren för vilka åsiktsyttringar som ska vara tillåtna i Sverige. Jag ställer mig frågande till att en sådan ordning skulle vara önskvärd.” skriver JO i sitt svar.
Mia Edwall Insulander är generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund som också avstyrker förslagen – och delar JO:s syn på risker.
Hon beskriver förslagen som ”en väldigt stor inskränkning i den fria åsiktsbildningen” och ”ett jättelångtgående ingrepp” i yttrandefriheten.
– Polisen kommer i vissa fall att kunna bestämma gränserna för vår yttrandefrihet. Vi menar på att det finns stora risker för godtycklighet och otydlighet där, säger hon och fortsätter:
– Det som är extra bekymmersamt i det hela tycker jag är att det inte verkar finnas några kontrollmekanismer, det vill säga att det är sekretess. Det betyder att vi inte kommer kunna granska hur polisen tar ställning till vad som tillåts och inte tillåts när det gäller vår yttrandefrihet.
Flera remissinstanser har inte lämnat några synpunkter alls på förslagen, eller avstått helt från att yttra sig i frågan. Sveriges kommuner och regioner (SKR) ställer sig bakom ett av förslagen, som innebär att polisen får stärkta möjligheter att bestämma tid och plats för en demonstration – i stället för att vägra tillstånd helt.
Fakta.Utredningens förslag om allmänna sammankomster
● Det första alternativet innebär att polisen, om det är nödvändigt, ska få meddela villkor om tid eller plats eller helt vägra tillstånd i fall då sammankomsten är ägnad att medföra en påtaglig fara för brottslighet i Sverige som hotar landets säkerhet.
● Det andra alternativet innebär att polisen med hänvisning till Sveriges säkerhet ska få besluta om andra villkor än att säga nej till tillstånd, tid eller plats. Till exempel förbud mot vissa gestaltningsformer vid sammankomsten, som att bränna en bok.
● Det tredje alternativa förslaget är att inte införa en ny möjlighet för polisen att kunna beakta Sveriges säkerhet när beslut om tillstånd ska tas. I stället ändras reglerna så att polisen får stärkta möjligheter att besluta om villkor för tid och plats för sammankomsten.
Källa: TT
Läs mer:
Experter: Yttrandefriheten hotas med regeringens förslag
SD: Står i opposition mot regeringen om ordningslagen