Den svenska sjukvården är ofta duktig på att behandla olika hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller flimmer, men när det kommer till den sexuella biten – hur sjukdomen kan komma att påverka patientens sexliv – är den mindre framstående. Endast en bråkdel av patienterna får den information de anser sig behöva, visar forskning.
– Vården glömmer ofta bort att informera och fråga patienterna, säger Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad vid Linköpings universitet, till DN.
Tillsammans med Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen har hon och hennes kollegor genomfört en studie. Med hjälp av en enkät frågade de 135 hjärtpatienter om den information och rådgivning de fått angående sexuell hälsa med anledning av deras diagnos. Medelåldern var 65 år och hälften av de tillfrågade hade högt blodtryck, medan fyra av tio hade överlevt en hjärtattack. Därutöver hade runt hälften av de tillfrågade oregelbunden hjärtrytm och/eller hjärtsvikt.
Resultatet, som kommer att presenteras på American Heart Associations möte i Chicago i USA senare i veckan, visar att den svenska sjukvården ofta drar sig för att berätta. Detta trots att oron är stor och många vill veta. Av de tillfrågade ville hela 78 procent ha information om hur deras sjukdom påverkar deras sexuella hälsa, samtidigt som endast fem procent sade sig ha fått sådan information.
– Jag skulle inte säga att vården inte vill ge den här typen av rådgivning. Tvärtom. Det handlar nog mer om tidsbrist, ont om resurser och att dessa frågor inte är så högt prioriterade som de borde vara. Ämnet är heller inte helt lätt. Att som ung sjuksköterska fråga en äldre man om hans erektion. Det kan vara svårt, säger Tiny Jaarsma.
Det som oroade patienterna mest var eventuella biverkningar av de mediciner de tog, att drabbas av impotens eller av ångest alternativt smärta före eller under sex. Eller att sexet i sig skulle kunna förvärra hjärtsjukdomen eller i värsta fall vara farligt.
Kan hjärtpatienter ha sex som vanligt?
– I de allra flesta fall ja. Om du haft en okomplicerad hjärtinfarkt kan du ha sex efter två veckor, men om du haft komplikationer eller inte är stabil bör du vänta längre. Vid både flimmer och hjärtsvikt kan du ha sex som vanligt, om du är stabil och välmedicinerad. Visst, hjärtfrekvensen går upp, men det är inte farligt. Det är ju inget maratonlopp. Inte oftast i alla fall, säger Tiny Jaarsma.
Ett problem i sammanhanget, säger hon, är att ett fungerande sexliv för dessa patienter setts som en ”lyx” i förhållande till hur allvarlig sjukdomen kan vara. Men enligt Tiny Jaarsma är en god sexuell hälsa ingen lyx, utan snarare en rättighet.
– Det kanske handlar om en ung person som haft en hjärtinfarkt med en inopererad pacemaker som vill börja dejta. Om vi inte pratar om det, hur ska då han eller hon få veta? Där finns en stor förbättringspotential för vården, säger hon.
För att förbättra situationen ska nu Tiny Jaarsma, i samarbete med Hjärt-lungfonden, ta fram ett informationsmaterial om hjärtsjukdom och sexuell hälsa.
Fakta.Hjärtsjukdom
Fler än två miljoner svenskar är drabbade av hjärt-kärlsjukdom. Det vill säga en sjuklig förändring i kroppens blodkärl alternativt hjärtats blodkärl, muskulatur och/eller klaffar. Exempel på sådana sjukdomar är:
● Hjärtinfarkt
● Störningar i hjärtats arbetsrytm (hjärtarytmi)
● Högt blodtryck (hypertoni)
● Hjärtsvikt, då hjärtats pumpförmåga är nedsatt
Trots att hjärt-kärlsjukdom fortfarande ligger bakom en stor andel av all dödlighet har det skett en betydande minskning under de senaste decennierna, inte minst i samband med hjärtinfarkt.
Källa: Nationalencyklopedin
Läs mer:
Så stor är risken att dö vid samlag
Dödligheten i hjärtsvikt minskar i Sverige
Socialstyrelsen: Fler borde få hjälp att minska på alkoholen