En grupp bekymrade liberala ledamöter diskuterar längst bak i en stor sal i Europaparlamentet i Bryssel. Parlamentets miljöutskott har precis avslutat den över tre timmar lång utfrågningen av Sveriges kandidat att bli EU-kommissionär, Jessika Roswall.
Klockan har passerat tio på kvällen. För de som har bevittnat och lyssnat till Roswall är det uppenbart att hon har gjort en tämligen klen insats. Hon har varit för ytlig, upprepat sig och emellanåt tappat tråden när hon ska redogöra för EU:s framtida miljöpolitik.
Nyhetssajten Politico avslutar sin direktrapportering från utfrågningen med att den ”tidvis kändes direkt jobbig, som en sorts mardrömsliknande anställningsintervju som, tja, inte leder till ett arbete…”
Roswall blir, till skillnad från andra kandidater som tidigare frågats ut, inte heller omedelbart godkänd av utskottet. Liberalernas bekymrade miner beror på att de oroar sig för vilken sten de sätter i rullning om de ger Jessika Roswall bakläxa.
Socialdemokraterna resonerar på liknande sätt. De drar sig tillbaka till sin kammare för att enas om hur de ska agera.
”Jag hade som svensk verkligen önskat att Roswall gav tydliga och konkreta svar. Men jag måste säga som det är – det blev en afton med upprepningar av färdiga allmänt hållna svar”, skriver Heléne Fritzon (S) till DN.
Att bli utfrågad av EU-parlamentet är ingen lätt uppgift. En del kallar det världens svåraste anställningsintervju, som dessutom direktsänds på parlamentets sajt. För ledamöterna är detta tillfället att korsförhöra de blivande kommissionärerna och visa sin makt.
När förra kommissionen tillträdde 2019 gav parlamentarikerna tummen ner åt tre kandidater. Ungern, Rumänien och Frankrike fick skicka nya. De ratade representerade varsin partigrupp: kristdemokratiska EPP, Socialdemokraterna och liberala Renew.
S och Renew vet denna novemberkväll att det här är politikens ”Games of Thrones”: godkänner de inte EPP:aren Jessika Roswall nu, lär EPP försvåra för deras kandidater senare.
Den gröna partigruppen är också besviken på Jessika Roswall.
– Vi drev linjen att hon måste svara på kompletterande frågor för att vi skulle godkänna henne, berättar Pär Holmgren (MP), ledamot av miljöutskottet.
Under ett möte på nattkröken mellan partierna får de gröna inte med sig en majoritet av övriga ledamöter om att be henne återkomma med nya svar. I stället väljer utskottet att sova på saken.
”Roswall gjorde en svag utfrågning och därför blev beskedet uppskjutet. Därefter inleddes förhandlingar mellan vår socialdemokratiska partigrupp och den konservativa och den liberala partigruppen”, skriver Helén Fritzon till DN.
Det dröjer till sen eftermiddag följande dag innan Roswall får klartecken. Det sker först efter att Belgiens kandidat till kommissionen, liberala Hadja Lahbib, har haft sin utfrågning. Hon har klarat den hyfsat, men Lahbib är kontroversiell från sina tidigare roller som utrikesminister respektive journalist.
– EPP tog tillfället i akt och använde Lahbib som ett slags utpressning. Om inte Roswall blir godkänd så kommer inte Lahbib bli godkänd, säger Pär Holmgren.
Från liberala Renew skötte fransmannen Pascal Canfin förhandlingarna. Han bekräftar uppgörelsen om de två kommissionärerna för Politico.
– Det var inte möjligt för oss att gå med på Roswall utan att EPP gick med på Lahbib och vice versa, säger Canfin.
DN har sökt EPP för en kommentar.
Kohandeln mellan partigrupperna innehåller ytterligare en ingrediens. Socialdemokraterna får under förhandlingarna gehör för sina synpunkter om vilka sakområden som parlamentets miljöutskott ska ansvara för och vilka som ska ligga under hälsoutskottet. S och EPP har tidigare stridit om gränsdragningarna mellan utskotten.
Vid mötet mellan partierna ger också de gröna slutligen sitt klartecken till Roswall.
– Vi behöver en politisk stabilitet framåt. Det kan vi få om vi samarbetar med socialdemokrater, liberaler och EPP. Det är uppenbart att det också är denna koalition som kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill luta sig mot, säger Pär Holmgren.
Han har bjudit in Jessika Roswall att möta parlamentets tre MP-ledamöter för att de ska få svar på sina frågor.
Fakta.Nya EU-kommissionen
EU-kommissionen består av en ledamot från varje medlemsland. Alla har nominerats av sina medlemsländer. Ordföranden Ursula von der Leyen (Tyskland) samråder med länderna vilka uppdrag de ska få.
Sveriges Jessika Roswall är föreslagen som miljökommissionär.
Europaparlamentet väntas godkänna nya kommissionen som helhet den 27 november, så att den kan tillträda den 1 december.
Innan parlamentet ger sitt klartecken frågas kommissionärerna ut. Förhören pågår mellan den 4 och 12 november.
Fakta.Europaparlamentets partigrupper
● Europeiska folkpartiets grupp (EPP). Här ingår svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.
● Socialdemokrater (S&D): Socialdemokraterna
● Patrioter för Europa: Inga svenska ledamöter
● Europeiska konservativa och reformister (ECR): Sverigedemokraterna
● Liberala Renew: Liberalerna och Centerpartiet
● Gröna gruppen: Miljöpartiet
● Vänstergruppen: Vänsterpartiet
● Självständiga nationernas Europa (ESN): Inga svenska ledamöter
Källa: Europaparlamentet
Läs mer.
Bakslag för Sveriges EU-kandidat – ännu inget klartecken för Jessika Roswall
Hård utfrågning av Roswall väntar: ”Kamp mot klockan”