Tidigt på tisdagsmorgonen sattes journalsystemet Millennium i drift. Enligt de anställda DN träffar på SÄS – sjukhuset i Borås, som är först ut – fungerar ingenting.
– Vi var tre läkare som i 38 minuter försökte göra en anteckning kring en patient. Det skulle tagit mig ensam en dryg minut i vanliga fall, säger överläkaren på Kvinnokliniken Maria Gyhagen.
Kan det kanske bara vara en barnsjukdom?
– Nej, ingenting i det här systemet är intuitivt. Och det är så svårt. Allt är på engelska.
Hennes kollega Antje Johannsmeyer kallar systemet ett sabotage mot vården.
– Jag har sovit så dåligt, bara mardrömmar.
Hon berättar om svårfunna rubriker och ett obefintligt stöd.
– Vi har ”floorwalkers” som ska gå runt här och hjälpa oss, men alla de pratar enbart engelska. Och rubrikerna i systemet…! ”Patienthanteringskonversation” – vad tror ni det betyder?
Ingen runt henne vet.
– Där kan man hitta om patienten är förmånsberättigad. Hur ska man kunna förstå det?
Under tisdagseftermiddagen höll Västra Götalandsregionen pressträff om införandet av det nya journalsystemet. Sju företrädare för regionen var på plats. Men fackliga representanter släpptes inte in i rummet. Det berättar Laura Raduta, som är barnläkare och skyddsombud i Läkarförbundet för DN.
– Jag är förbannad, säger hon.
Anna Liljenberg, som är presschef på Västra Götalandsregionen, ger en annan bild av situationen. Hon säger att man fokuserat på att bjuda in representanter från styrelsen till pressträffen och att man har andra möten med facket och medarbetarna.
– Vi har inte stängt dem ute, säger hon till DN under presskonferensen.
Kontrasten mellan det som sägs i korridorerna och det som sägs inne på presskonferensen är monumental. Sjukhusdirektör Joakim Höstner tycker att starten – efter den mindre förseningen under natten – har gått ”förhållandevis väl”.
– Det har fungerat enligt förväntan. Jag gick runt i morse och det var lugnt på avdelningarna. Lite småstrul, men stabilt, säger Höstner.
En överläkare i neurologi har slunkit in på bakre raderna och bryter in.
– Det är helt katastrof på avdelningen. Alla mina kollegor är sårade och förbannade. Vi har haft coacher i tre veckor men inget hjälper. Hur lång tid ska det ta?! undrar Wojciech Skup.
– Jag förstår, svarar presschefen.
– Nej, det gör ni inte, säger han och störtar ut förtvivlad.
DN har tidigare rapporterat om att Millennium saknat certifikat hos Läkemedelsverket. Först efter avslöjandet registrerades kritiska delar av systemet i EU:s gemensamma databas Eudamed – men då på den lägre säkerhetsnivån. I sista stund skickade också tillverkaren Oracle in uppgifter till Läkemedelsverket. Den registreringen var enligt myndigheten klar under natten till tisdagen.
Omständigheterna har lett till att LMV inlett en granskning av Millennium.
Skyddsombudet Laura Raduta säger att facket också tagit kontakt med Läkemedelsverket efter DN:s granskning.
– För att undersöka hur vi ska kunna anmäla tillbud för en medicinskteknisk produkt som inte håller måttet, säger hon.
Både Laura Raduta och de andra läkarna som DN talat med menar att medarbetarna inte fått tillräcklig utbildning i systemet. Maria Gyhagen från Kvinnokliniken säger att hon fått en utbildningsdag.
– Men då var utbildningssystemet inte färdigt, så de som var våra coacher då hade själva svårt att orientera sig i systemet.
Henrietta Arwin, som är förvaltningsdirektör på Regionhälsan, konstaterar att även hennes medarbetare drabbats av problem med utbildningarna. Specialister som arbetar med barn- och ungdomsmedicin fick till att börja med öva i en ”träningsmiljö” som var avsedd för de som arbetade inom primärvården. Personalen fick tillgång till rätt system först under förra veckan.
– Det är klart att det har varit kort förbedelsetid, och det har jobbats hårt från alla håll och kanter för att få till det bra. Det är också därför vi har otroligt låg produktion nu, säger hon.
Förvaltningsdirektören kan inte svara på vad problemen med utbildningarna berott på.
– Det kanske du behöver fråga någon av de som är mer tekniskt ansvariga för programmet, säger hon.
Under tisdagen rapporterade Borås Tidning att Vårdförbundet, som bland annat organiserar sjuksköterskor och barnmorskor, anmält Södra Älvsborgs Sjukhus till Arbetsmiljöverket. Skälet är att facket anser att de bristande utbildningarna i journalsystemet medför risker för ohälsa och olycksfall.
Läs mer:
Journalsystemet CE-märktes först två dygn före lansering – på den lägre säkerhetsnivån