Det politiska läget har förändrats mycket sedan DN/Ipsos förra gången bad väljarna att peka ut vilka karaktärsdrag som kännetecknar riksdagspartierna.
Då, i april 2023, var regeringen och Tidösamarbetet fortfarande på startsträckan. Löften om kompensation för den dyra elen och billigare drivmedel hade ännu inte infriats. Inflationen plågade hushåll och företag, Natoprocessen gick trögt. En svekdebatt pågick.
– Nu har Tidöpartierna lyckats leverera på i alla fall en del av vallöftena. Det färgar väljarnas bild av partierna i den nya undersökningen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Alla tre regeringspartierna anses till exempel vara mindre ”oaktsamma med fakta” nu jämfört med ifjol.
Såväl Moderaterna som Kristdemokraterna och Liberalerna uppfattas i mindre grad som ”vacklande” (även om det är den egenskap som sticker ut mest hos L). Regeringspartierna ägnar sig också mindre åt ”önsketänkande”, enligt väljarna. Samtliga noteras också för pluspoäng i kategorin ”vet hur man sköter Sverige”.
Moderaterna får lägre poäng i en kategori som ändå tillhör kärnan i partiets ideologi: att måna om individens frihet. Här får partiet sin lägsta siffra hittills i den 19-åriga mätserien.
Till bakgrunden hör att Tidöregeringen genomför en rad åtgärder inom brottsbekämpningen som tänjer på gränserna för rättssäkerhet. Avlyssning utan brottsmisstanke och anonyma vittnen är två exempel. Samtidigt stramas migrationspolitiken åt.
– Samarbetet med Sverigedemokraterna kring repressiva åtgärder har gjort Moderaternas konservativa sida mer framträdande, säger Nicklas Källebring.
Sverigedemokraterna har sedan valet en helt ny roll. Från att ha varit en outsider i opposition är partiet nu med och utformar regeringspolitiken. Det sätter spår i väljarnas bild av SD.
Partiet anses i lägre grad än tidigare stå för ”stora samhällsförändringar”, även om det alltjämt uppfattas som en utmärkande egenskap. Dessutom anser betydligt fler väljare än tidigare att SD ”står på de välbärgades sida”. Nivån är den högsta sedan DN/Ipsos började inkludera partiet i mätningarna 2009. Det rimmar väl med att partiet numera ligger nära Moderaterna i synen på skatter och privatiseringar.
Allra mest har väljarnas bild av Socialdemokraterna förändrats.
– Siffrorna speglar att partiet har tagit steget från regeringsställning till opposition, säger Nicklas Källebring.
Fortfarande uppfattas ”regeringsduglighet” som utmärkande för S men det är ändå betydligt färre som vill sätta den etiketten på partiet. Siffrorna sjunker också på ”handlingskraft” och förmåga att ”fatta nödvändiga beslut”. Samtidigt är det fler väljare som anser att S ”klagar mer på andras politik än talar om vad man själv vill”.
Även Miljöpartiet uppfattas annorlunda än tidigare. Färre anser att partiet ägnar sig åt ”önsketänkande” eller att ”klaga på andra”. MP ses inte heller som lika ”bakåtsträvande” som förr.
– Efter språkrörsbytena ser väljarna ett mer framtidsinriktat och mindre gnälligt parti, säger Nicklas Källebring.
Samarbetsvillighet är Centerns mest utmärkande drag enligt mätningen. Partiet får dock sjunkande tal i de flesta kategorier. Det tolkar Nicklas Källebring som ett utslag av partiet stora problem: det är tämligen osynligt.
Bilden av Vänsterpartiet är i stort oförändrad. Att stå på de svagas sida är alltjämt det tydligaste kännetecknet.
Läs mer:
Majoritet vill förbjuda tiggeri
Kamala Harris var favorit även bland SD-väljarna
Så gjordes undersökningen
● Ipsos har genomfört 1 274 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 7-20 oktober. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 396 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 297 i form av digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 581 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar.
● De svarande fick följande uppmaning: Du kommer nu att få se olika begrepp som kan användas för att beskriva partierna. Markera vilka partier respektive begrepp passar in på.
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.