Det är kombinationen av lägre inflationstakt och svagare konjunktur som fått Riksbanken att sänka styrräntan hittills i år med 1,25 procentenheter till 2,75 procent.
De flesta bedömare räknar med ytterligare sänkningar och Handelsbanken spår att styrräntan i februari är nere på 2,25 procent.
Lägre inflation och stigande reallöner gynnar hushållen; i synnerhet gynnas de hushåll som har bostadslån. Handelsbanken spår att ett hushåll med medianlöner och ett genomsnittligt stort bostadslån får en förstärkning av hushållskassan med 3 700 kronor i månaden.
Förväntningar om lägre räntor har gett ökad aktivitet på bostadsmarknaden och gradvis ökande bopriser.
– Optimismen på bostadsmarknaden visar att hushållen känner sig allt mer trygga med den ekonomiska utvecklingen. Vi räknar med att bostadspriserna fortsätter öka, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en skriftlig kommentar.
– Vår prognos utgår från att hushållens skuldsättning förblir kring dagens nivåer och att bostadspriserna ökar med cirka 4 procent per år, fortsätter hon.
Handelsbankens ekonomer har också räknat på vad sänkta amorteringskrav – så som en utredning nyligen föreslog – kan få betydelse för skuldsättningen. De ser en tydlig risk att skuldsättningen hos hushållen stiger.
Om det första amorteringskravet innebär att endast 1 procent av lånet behöver amorteras årligen, oavsett hur stor belåningen av bostaden är, skulle en Stockholmsfamilj med medianinkomster kunna låna cirka 600 000 kronor mer.
– För att minska riskerna med en eventuellt ökande skuldsättning kan man överväga att samtidigt öka incitamenten för hushåll att ha en större andel bundna räntor, säger Christina Nyman.
En annan följd av att de fallande räntorna är att fastighetsbolagen har lättare att finansiera sin verksamhet och att bostadsbyggandet kan komma i gång efter att i det närmaste ha kollapsat under inflationschocken.
Handelsbankens ekonomer bedömer att behovet av nya bostäder uppgår till cirka 35 000 per år de kommande tio åren i riket som helhet, vilket är i linje med dagens byggtakt.
Samtidigt påpekas i rapporten att osäkerheten om ränteutvecklingen är särskilt stor just nu ”inte minst kopplat till vad Donald Trumps ekonomiska politik kommer att innebära”.
Läs mer: Storbanker spår lägre ränta