Efter att ha haft en framträdande roll i den ukrainska regeringen under kriget lämnade Dmytro Kuleba plötsligt posten som landets utrikesminister tidigare i höstas.
Kulebas exil kom i samma veva som hälften av de ukrainska statsråden lämnade sina poster och det har förekommit uppgifter om att avgången skulle bero på en intern konflikt med Andrij Jermak, chef för president Zelenskyjs stab.
I en krönika i The Economist ger han nu sin bild av läget i kriget och hur Donald Trumps återkomst till Vita huset kan påverka maktförhållandet mellan Ryssland och Ukraina.
Den tidigare utrikesministern konstaterar att Ryssland gör framsteg i sin invasion av Ukraina och att president Vladimir Putin pekar ut Västvärldens militära stöd som ett misslyckande. Om även Donald Trump ser behovet av en annan strategi ”borde han inse att strategin inte misslyckas för att den är fundamentalt felaktig, utan snarare för att den aldrig implementerats fullt ut.”, skriver Kuleba.
Han beskriver ett scenario då USA skulle överge Ukraina och president Zelenskyj mot förmodan skulle gå med på eftergifter till Ryssland.
”Delar av det ukrainska samhället skulle göra motstånd. Inrikesoroligheter skulle riskera att landet kollapsar och Putin skulle få sin efterlängtade seger. Men ansvaret för det skulle helt och hållet falla på Trump”, skriver den tidigare utrikesministern.
Kuleba ser det även som osannolikt att Putin eller Zelenskyj skulle nöja sig med en ”halvlösning” som Minskavtalet, en överenskommelse som undertecknades 2015 för att skapa förutsättningar för en fredlig lösning av kriget i Donbass.
”Båda ledarna har investerat för tungt för att gå med på en sådan lösning nu”, skriver han och konstaterar att både Ukrainas och Rysslands regeringar nu ser en möjlighet att få en fördel i kriget med ett maktskifte i USA.