Flera hundra personer samlades utanför Södra Älvsborgs sjukhus i Borås vid lunchtid på torsdagen. Kuratorer, sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal var på plats för att visa sitt missnöje med journalsystemet som infördes under tisdagen.
– Ingenting fungerar, i princip. Vi känner att vi inte kan försvara det här på något vis, säger ögonsjuksköterskan Caroline Hagenbo.
Hennes underläpp darrar. Sjuksköterskan säger att det inte går att sortera bland patienterna, att tidboken försvunnit och att systemet är fullt av buggar. Caroline Hagenbo har bestämt sig för att vägra ta emot egna patienter fram till dess att problemen är åtgärdade.
Kan man tänka sig att det här är en övergångsperiod – att det blir bättre sedan?
– Det kommer aldrig att gå att arbeta i det här systemet, säger hon.
Flera andra sjuksköterskor och läkare som DN talar med utanför sjukhuset håller med. Många är upprörda över hur ledningen på Västra Götalandsregionen hanterat situationen.
Under tisdagen hölls en presskonferens där representanter från ledningen sade att det var ”väldigt roligt” att vara igång och att systemet ”fungerat enligt förväntan”. När överläkaren Wojciech Skup höjde rösten och sa emot möttes han av överseende leenden och skratt.
– Ledningen har tappat kontakten med oss, helt och hållet, säger överläkaren Detlef Hess, som håller i en skylt med texten ”Je suis Wojciech Skup”.
Representanterna för ledningen har senare bett om ursäkt för hanteringen av presskonferensen, och sagt att de inte hade förstått vidden av problemen. Deras ansiktsuttryck ska inte heller ses som ett bemötande av kritiken, utan ”en mänsklig reaktion på en oväntad händelse”, enligt ledningen.
Problemen med det nya journalsystemet har fått Läkarföreningen i Västra Götaland att kräva att det stoppas med omedelbar verkan. De fackliga företrädarna har börjat förbereda en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där de skriver att Millennium inte har nödvändiga tillstånd, och syftar på de CE-märkningar som DN avslöjat saknas.
De fackliga kritiserar även att delar av systemet är på engelska, vilket uppges strida mot direktiven för medicintekniska produkter.
Under torsdagsförmiddagen valde en vårdcentral i Kinna som börjat använda Millennium att pausa arbetet med systemet. I stället har personalen gått över till att använda papper och penna, rapporterar P4 Sjuhärad.
Senare samma dag infördes ett skyddsstopp på röntgenavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Laura Raduta, som är huvudskyddsombud i fackförbundet SACO, säger till DN att skälet är att man upptäckt att viktiga ord försvinner i det nya journalsystemet.
– ”Ingen blödning” blir blödning, till exempel, säger hon.
Skyddsstoppet hävdes senare under eftermiddagen. Personalen har nu övergått till att hantera röntgensvaren manuellt.
Men att stoppa det nya systemet, som vissa i vårdpersonalen vill, är inte aktuellt i nuläget. Det förklarar Monica Hjelmgren, som är operativ chef på Södra Älvsborgs sjukhus, för DN.
– Det som händer nu är att man gör ett intensivt arbete för att analysera de felen som har uppstått. Det gör både leverantören – som jag har uppfattat det som – de som har jobbat i programmet tidigare och de som jobbar på vårt sjukhus.
Monica Hjelmgren betonar att det är nödvändigt för vården att införa ett nytt journalsystem – en ny digital miljö – för att minska administrationen.
Känner du dig trygg med att det här kommer att fungera i framtiden?
– På sikt så ser jag att vi behöver ha en ny miljö och tittar man på Millennium så finns det ju i många andra länder och på många andra sjukhus. Så jag tänker att det man behöver göra nu är att identifiera de här problemen och sedan får man utvärdera det, säger hon.
SÄS och vårdcentralerna i området har hänvisat patienter till andra sjukhus i regionen sedan det nya systemet infördes. På grund av problemen kommer omdirigeringen att förlängas i fyra dagar – fram till på måndag.
Enligt Monica Hjelmgren har sjukhusen börjat använda reservrutiner för att kunna garantera patientsäkerheten. Det handlar bland annat om att personal behöver ringa varandra för att kontrollera att informationen de skickat via Millennium gått fram.
Hon förstår att många är frustrerade över situationen.
– Jag hoppas ju att vi ska säkerställa att detta blir bra.
Läs mer:
Överläkare avbröt regionens pressträff: ”Det är helt katastrof”
Detta är Millennium
● Ett nytt vårdinformationssystem där alla uppgifter om en patient ska samlas på ett och samma ställe. Millennium ersätter ett 30-tal befintliga system inom Västra Götalandsregionen, VGR.
● Liknande plattformar är på gång över hela landet. Region Skåne och VGR har valt samma huvudleverantör – amerikanska Oracle.
● Först ut i Västsverige är de södra delarna av regionen, med Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som största enskilda aktör. Det togs i drift 05.30 på morgonen den 12 november.