”Förlåt jag orkar inte mer”
”Jag älskar dig”
Moas mamma fick sms:en kort efter att hennes dotter hade skrivits ut från en av de allmänpsykiatriska slutenvårdsavdelningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Två veckor tidigare hade den 25-åriga Moa tömt sin mammas medicinskåp. Hon försökte ta livet av sig i en överdos, men överlevde.
Suicidförsöket blev början på en mardröm där Moa hamnade i händerna på en överläkare som hon upplevde förminskade hennes mående. Det dröjde inte länge innan hon försökte ta sitt liv igen.
I mitten av oktober rapporterade Sveriges Radios program Kaliber om larm inifrån den slutna psykiatrin på Sahlgrenska. Inspelade vårdsamtal avslöjade hur en överläkare sagt till en patient, som nyligen försökt ta livet av sig inne på avdelningen, att hon inte var suicidal på riktigt. Samtidigt gav läkaren instruktioner om hur man ska göra om man verkligen vill ta livet av sig.
Patienten skrevs ut. Tre dagar senare följde hon läkarens ”tips” i ett nytt självmordsförsök.
DN har pratat med patienten, som i programmet kallas Ella. Hon berättar att hon flera gånger blivit utskriven av överläkaren trots att hon självskadat sig inne på avdelningen.
I samma program berättade anställda om hur en annan läkare inom psykiatrin på SU betett sig ”fruktansvärt” mot patienter. Båda läkarna ägnade sig åt riskfyllda utskrivningar.
Efter att Kaliber intervjuat sjukhusledningen stängdes överläkarna av.
Moa är en av patienterna som drabbats. Hon fick programmet skickat till sig av en vän, som undrade om en av läkarna var samma som den hon hade.
– Jag kände igen hennes röst direkt. Det var så skönt att höra att jag inte var den enda, säger Moa.
Redan vid sitt första möte med överläkaren upplevde Moa att hon inte blev lyssnad på. Hon har diagnosen tvångssyndrom, OCD, och säger att läkaren ifrågasatte när hon berättade om sina tvångstankar.
Vittnesmålen känns igen när DN pratar med Helena Kjellman, 44 år, som träffat samma överläkare som Moa många gånger. Även hon har ofta känt sig ifrågasatt.
– Hon brukar säga ”du är ung och vacker och har högskoleutbildning, du ska inte ligga här”. Jag blir ju bara mer självmordsbenägen då, för då känner jag mig ännu mer misslyckad, säger Helena Kjellman.
Hon har tre suicidförsök bakom sig och berättar att hon är en av dem som skrivits ut från Sahlgrenska, fast hon varit självmordsbenägen.
– Det är ett sådant limbo. Man har ingenstans att ta vägen när de inte tar en på allvar.
När Moa skrevs ut från psykiatrin efter två veckor fick hon ett papper där det stod att hon skulle utredas för personlighetssyndrom, i stället för OCD. Moa ville ha en förklaring och bad om att få träffa överläkaren.
– Det var då allt gick åt helvete. Jag hann inte ens förklara vad jag undrade innan läkaren avbröt mig och sa ”jag har sett folk med OCD. De mår så dåligt att de måste opereras i hjärnan. Du mår inte så dåligt”.
Moa satt kvar i stolen medan överläkaren reste sig upp. ”Nästa patient”, sade läkaren och lämnade rummet.
Beskrivningen bekräftas av en journalanteckning av en annan läkare, som också var där.
”Patienten blir ledsen och tårögd. Vill ha mer förklaring från VÖL (överläkaren, reds anm.), men informeras om att hennes tid är slut, och att VÖL ska träffa andra patienter”, skriver läkaren.
Medan Moa packade ihop sina saker försökte patienterna i samma rum att trösta henne. En sjuksköterska bad henne att stanna, berättar Moa.
– Hon sa att hon tyckte att överläkaren gjort fel som behandlat mig så. Att hon inte tyckte att jag skulle gå därifrån när jag mådde så dåligt.
Moa sa att hon bara skulle ta luft, när hon gick ut genom sjukhusdörrarna i sina tofflor. En stund senare klättrade hon upp på ett tak till ett hus, fast besluten om att hoppa, men hon blev avbruten.
– Det var en kvinna som kom ut och frågade om jag tänkte göra något dumt.
Hon klättrade ned och började i stället att gå, rakt ut bland träden bakom sjukhuset. Under tiden var Moas storasyster och mamma, som fått hennes hejdå-sms, panikslagna på väg till sjukhuset.
Mobilen ringde oavbrutet. Moa fick inte tyst på tankarna efter samtalet med läkaren.
– Hon triggade igång något i mig. Jag har redan svårt att lita på mig själv på grund av mina tvångstankar. När hon, en överläkare, sa så till mig rasade hela min värld.
När Moa hittades av sin syster och några väktare som hjälpt till i letandet uppmanade de henne att anmäla läkaren.
– Väktarna sa att det här inte var första gången det hände, säger Moas syster.
Efter händelsen följde Moa överläkarens uppmaning och genomgick en utredning för personlighetssyndrom. Den visade att hon inte har någon personlighetsstörning. Däremot fastställdes hennes diagnos OCD på nytt.
Överläkaren har jobbat inom psykiatrin i över 20 år. Redan 2010 fick Sahlgrenska universitetssjukhuset information om de riskfyllda utskrivningarna. Göteborgs Fria Tidning rapporterade om en patient som skrevs ut dagen efter att hon försökt hänga sig på avdelningen.
Vid två tillfällen har läkaren fått kritik från Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Den ena gången, 2016, konstaterade Ivo att hon inte borde avslutat tvångsvården av en patient som sedan skrev ut sig själv och tog livet av sig.
Den andra gången, 2017, kritiserades hon för att hon inte gjorde en suicidriskbedömning på en patient som hade suicidtankar. Patienten gjorde ett nytt försök inom 24 timmar efter utskrivningen.
DN har pratat med läkaren, som nekar till alla anklagelser. Hon menar att ljudklippen som spelas upp i Kalibers granskning är manipulerade. När det gäller kritiken från Ivo säger hon att det är upp till henne, inte Ivo, att bedöma om en patient är suicidal.
– Det finns patienter som gör tusen suicidförsök i livet. Vi kan inte behålla dem på avdelningen i förebyggande syfte, det finns inte plats. Jag skriver bara ut patienter när jag gör bedömningen att de inte är suicidala, säger hon.
Fakta.Hit kan du vända dig för att få hjälp
Akut hjälp: Ring 112.
Minds självmordslinje: Telefon: 90101 dygnet runt. Chatt: mind.se – även för närstående.
Jourhavande medmänniska: 08-7021680.
Jourhavande präst: Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Alla dagar mellan kl 21-06.
Vårdguiden 1177: Sjukvårdsupplysning och information om närmaste psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177.
Mathias Alvidius, verksamhetschef för de slutna psykiatriska avdelningarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, vill inte ställa upp på en intervju. I ett skriftligt svar skriver han att uppgifterna är allvarliga.
”Verksamheten kommer nu utreda detta närmare och vi kommer också att undersöka om det är så att tidigare signaler om brister inte tagits på tillräckligt stort allvar”, skriver Mathias Alvidius.
Han tillägger att den läkare som vårdade Moa tagits ur tjänst. Den andra läkaren som granskades i Kalibers program har sagt upp sig. DN har även pratat med den läkaren, som inte vill uttala sig.
Moa heter egentligen något annat.