Till sist imploderade regeringen i Berlin. Efter månader av konflikter fick finansministern sparken under spektakulära former. Få hade tidigare sett kanslern så arg.
Från Stockholm betraktar man den tyska oredan med stigande oro.
Den haltande tyska ekonomin och oförmågan att genomföra strukturreformer riskerar att spilla över på Sverige, resonerar man.
– Tyskland levde länge på en modell som vilat på billig energi från Ryssland, med avsättning på den kinesiska marknaden och säkerheten garanterad av USA, säger en rådgivare i statsministerns närhet.
Den modellen ligger nu till stor del i ruiner.
Särskilt den tyska energipolitiken irriterar svenskarna, som får betala när höga tyska energipriser driver upp priserna i södra Sverige.
– De avvecklade kärnkraften utan att hitta en ersättning. De behöver nu snarast hitta en väg framåt för ett stabilt energisystem.
Flera tyska regeringar har dragit benen efter sig, enligt källan.
– Det är inte så att Angela Merkels tid präglades av stora reformer.
– De kunde ha gjort mycket mer. Nödvändiga strukturreformer lyste med sin frånvaro.
Det hör inte till vanligheterna att en svensk rådgivare på den nivån uttrycker sig i så starka ordalag mot en allierad.
Men nu är det allvar. Tysklands BIP-tillväxt hamnar 2024 på blygsamma 0,1 procent, betydligt genomsnittet för Eurozonen som ligger på 0,7 procent.
– Den tyska ekonomins stagnation får allvarliga konsekvenser för hela EU i synnerhet för ett land som Sverige som har Tyskland som sin största handelspartner.
Det är hård kritik mot ett stort grannland?
– Kritik är det inte, det är bara ett konstaterande av hur det ser ut.
Att utspelet kommer just nu är ingen slump. De vet att Mario Draghi betraktar Sverige som bäst i klassen.
Italienaren Draghi kallas ofta Super Mario efter sina insatser för att rädda euron. Nu har han fått i uppdrag att rädda hela Europa – från sig själv. Hans omsusade rapport om Europas haltande konkurrenskraft slog ner som en splitterbomb i Bryssel för två månader sedan.
Det är en 400-sidor lång varning för att Europa har blivit omsprunget av Kina och USA, något som hotar välståndet, freden och friheten.
– För första gången sedan kalla kriget behöver vi vara oroliga för vår överlevnad, sade Draghi, som varit bland annat italiensk premiärminister och ECB-chef, när rapporten presenterades.
Sedan dess har Donald Trump valts till USA:s nästa president. Tysklands regering har imploderat och Volkswagen, Europas största biltillverkare, stänger fabriker.
När EU:s stats och regeringschefer träffades i Budapest i förra veckan för ett informellt toppmöte var Draghi på plats för att inskärpa budskapet: Det är allvar nu.
Men i svenska regeringskretsar ser man en ljusglimt i allt det mörka.
Draghis hälsningsfras till statsminister Ulf Kristersson under toppmötet har redan blivit kult i regeringskansliet.
– Here you are, my poster child!, utbrast Draghi.
Det är känt sedan tidigare att Mario Draghi ser Sverige och den svenska finansmarknaden som ett föredöme.
Svenskarnas beredvillighet att sätta in sina pengar på ISK-konton och stora pensionssparande på börsen sticker ut i en europeisk jämförelse. Det hjälper till att finansiera unga techbolag, precis av den sort som Europa behöver, enligt Draghi.
– Vi har fler börsnoterade företag än Frankrike, Tyskland och Nederländerna tillsammans, säger rådgivaren.
Det har tidningen Financial Times också rapporterat om och den texten har medarbetarna på regeringskansliet läst både en och två gånger.
– Det Draghi har imponerats av är vår förmåga att göra reformer under många år. Gå tillbaka till varvskrisen, där vi gick från att stödja näringar som hade problem till att klara en omställning. Det drev produktivitetsutvecklingen, säger rådgivaren.
Den höga svenska arbetslösheten och låga tillväxten hör dock inte till framgångssagan.
Men svenskarna anser sig ändå ha råg i ryggen för att ge en känga åt Tyskland. Landet måste styra upp sin byråkrati och finansmarknad, lyder uppmaningen från Stockholm. Och det krävs avregleringar och ökade incitament att arbeta efter pensionen.
– Arbetslinjen är inte det som slår igenom i det tyska systemet.