Värdlandet Brasilien vill ha med en formulering där G20-länderna visar sitt ”fulla engagemang för jämställdhet och för att stärka alla kvinnor och flickor”. Brasilien vill också att länderna bekräftar sina åtaganden när det gäller ”att stoppa könsbaserat våld, inklusive sexuellt våld, och att bekämpa misogyni i samhället”. Argentina motsätter sig genuspolitiken och vill inte heller stödja ett stycke som förespråkar ”jämställdhet på arbetsplatsen”.
Att Argentina sätter sig på tvären har inte bara göra med att landets president Javier Milei vill att G20-mötet ska följa hans politiska agenda. Han vill också sabotera grannlandet Brasiliens försök att skapa ett progressivt slutdokument. En av de andra formuleringarna som Argentina ifrågasätter är Brasiliens initiativ att G20-länderna ska på ”ett produktivt sätt arbeta för att säkerställa att mångmiljardärer beskattas effektivt”.
Brasiliens president Lula da Silva har ägnat sex månader åt att övertyga de andra länderna i G20-gruppen att frågan om beskattning av så kallade superrika ska införas i slutdokumentet. Genom eftergifter har han lyckats få upp frågan på agendan, men om Argentinas president lägger in sitt veto kan ansträngningarna vara förgäves. Bedömare menar att en av anledningarna till att Milei motsätter sig förslaget är att han är nära vän till techmiljardären Elon Musk, en av världens rikaste personer.
Mileis vänskap till Musk, som äger plattformen X, gör att Argentinas delegation även motsätter sig ett avsnitt i dokumentet som handlar om desinformation och hatretorik i den digitala miljön. Texten påpekar att digitaliseringen av information och den snabba utvecklingen av ny teknik, såsom artificiell intelligens, dramatiskt har påverkat spridningen av desinformation och hatretorik.
I samband med att Brasilien är värd för G20-mötet passar Lula da Silva på att lansera en global allians mot hunger och fattigdom. Initiativet inkluderar 82 länder, Afrikanska unionen, EU, 24 internationella organisationer, 9 internationella finansinstitutioner, samt 31 filantropiska och icke-statliga organisationer. Än i det sista var det osäkert om Argentina skulle gå med i alliansen som vill utrota hungern i världen, men till slut gav Milei vika och anslöt Argentina.
Ända sedan Milei blev vald till Argentinas president för ett år sedan har han gjort sitt bästa för att reta upp grannlandet Brasilien. Han har kallat Lula da Silva för en ”korrupt kommunist” och undvikit att träffa honom. Under måndagen träffades de två rivalerna för första gången. Milei och hans syster gick uppför rampen till det moderna konstmuseet MAM i Rio, där G20-mötet äger rum, och togs emot av Lula da Silva och hans fru. Det blev ett stelt välkomnande, utan kramar, som varade i 20 sekunder.
Under sitt öppningstal berättade Lula da Silva om när han för första gången deltog i ett G20-möte i Washington.
– Jag deltog i det första G20-mötet, som sammankallades i Washington under finanskrisen 2008. Sexton år senare konstaterar jag med sorg att världen har blivit sämre. Vi har i dag det högsta antalet väpnade konflikter sedan andra världskriget, samt ett rekord i antalet tvångsförflyttningar, sade Lula da Silva.