Klimatmötet COP29 i Baku handlar egentligen främst om en sak: att få rika länder att betala mer till fattiga länder för att hjälpa dem att hantera klimatkrisen. Det har varit en förutsättning för att världens fattiga länder över huvud taget ska gå med på att avstå från samma fossila tillväxtresa som de rika länderna.
På torsdagsmorgonen stod det klart att förhandlingarna närmar sig kollaps. Med bara en dag kvar på det officiella schemat, presenterade ordförandeskapet ett utkast som mötte skarp kritik från såväl delegationer som civilsamhället.
– Utvecklade länder vet att de förväntades komma till Baku redo att komma överens om ett meningsfullt mål för klimatfinansiering. Men i stället fortsätter de leka lekar med människoliv hos dem som lever i klimatkatastrofens frontlinje, säger Tasneem Essop, chef för klimatorganisationen Climate Action Network (CAN).
På en pressträff på förmiddagen lokal tid illustrerades tydligt att låsningen är mellan länder som kräver tydliga löften om pengar, och länder som kräver tydligare löften om utsläppsminskningar. De två frågorna har skapat en låsning där inget läger verkar ge efter.
En grupp delegationer – EU, Mexiko, Storbritannien, Kanada, Norge, Schweiz och Panama – riktade stark kritik mot frånvaron av resultat inom utsläppsminskningar.
– Vi har försökt få krisen under kontroll de senaste 32 åren. Om vi verkligen vill ha chans överleva, behöver vi öka ambitionen. Den nuvarande texten rör oss inte framåt i ambition, den rör oss närmare mot utrotning, sade Juan Carlos Monterrey Gomez från Panama.
– Att inte ha starka åtaganden för utsläppsminskningar är en dödsdom för mitt folk, fortsatte han.
Länderna lanserade gemensamt ett upprop för ökade ambitioner för utsläppsminskningar, vad det verkade på initiativ av EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra. Mexikos chefsförhandlare Jose Luis Samaniego passade på att sätta ett nytt mål för landets klimatpolitik, på noll nettoutsläpp till 2050.
Mexiko är världens tolfte största utsläppare. Den 1 oktober i år fick landet en ny president i den tidigare klimatforskaren Claudia Sheinbaum, den första kvinnan på posten. Sheinbaum var en av dem som tilldelades Nobels fredspris 2007, som då gick till FN:s klimatpanel IPCC. Även landets miljöminister, Alicia Bárcena, är forskare i grunden.
– Vårt land leds av två kvinnor som inte bara är forskare, utan som också tror starkt på vikten av klimaträttvisa och den otvivelaktiga vikten av att alla tar sitt ansvar. Vi tror inte att det kommer att bli lätt, men vi har aldrig haft ett större politiskt mandat att göra det än nu, sade Jose Luis Samaniego.
Enligt uppgifter skulle USA också ha deltagit i uppropet, men landet var inte närvarande vid pressträffen. EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra ville inte ge ett svar på varför.
– Det finns en större grupp länder som är välkomna att delta i det här uppropet, det lönar sig inte spekulera varför inte vissa är här. Sen riktar vi en särskild uppmaning till länder med stora utsläpp att delta, sade han.
Samtidigt får EU och de andra rika länderna skarp kritik för att fortfarande inte vara berett att sätta en siffra på klimatfinansieringen, vilket enligt många utvecklingsländer är orsaken till att förhandlingarna gått i stå. Deras krav är ett löfte från de rika länderna på 1 300 miljarder dollar om året i olika former av stöd, främst för anpassning till klimatförändringarnas konsekvenser och för investeringar i förnybar energi och andra klimatsmarta lösningar.
EU:s förhandlingschef Wopke Hoekstra svarade inte på frågan varför EU inte velat sätta någon siffra.
– Det här utkastet är oacceptabelt, svarade han.
Även Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) var kritisk mot det förslag som presenterats, och pekade liksom Wopke Hoekstra på att en nyckel för att få till löften om finansiering är att det sker framsteg inom löften om utsläppsminskningar.
– Vi kommer inte acceptera försämringar av avtalen. Förslaget saknar helt framsteg för utsläppsminskningar. Vi behöver se avsevärda förstärkningar för att kunna slutföra diskussioner om finansiering, säger hon.
Texten uppdateras.
Läs mer:
Sverige ”som Tinder för klimatet” – får kritik på klimatmötet
Fossillobbyisten på klimatmötet: ”Borde använda så mycket gas som möjligt”
Fossilaffärer på klimatmötet väcker vrede: ”Som att sälja cigaretter på cancerkonferens”
Förslaget på klimatmötet: Global skatt på superrika