Rock
Father John Misty
”Mahashmashana”
(Bella Union/Playground)
Ett problem blir alltmer uppenbart under lyssningen. Det är spretigt. Josh Tillmans artistpersona Father John Misty har ända sedan starten 2012 gjort närmast konceptuella album, jobbat tematiskt, sökt efter en estetik som håller samman idéerna. Hela produktionen, från debuten ”Fear fun” fram till denna skiva, är en båge i sig där intensiteten stegrats och artisteriet fördjupats alltmedan beundrarskaran stadigt vuxit. Inte minst är han en älskad scenpersonlighet. Det är under konserterna han lever ut de religiösa neuroser han utvecklade som barn i en fundamentalistisk familj. Han lever om, snackar, predikar och far ut som något slags larger than life-karaktär.
Nu har han gjort en skiva i en kostym som ska passa hans persona. Nästan allt på ”Mahashmashana” – som tydligen är ett indiskt ord för ”jättestor kremeringsplats” – är uppförstorat, överdrivet och dramatiskt. Texterna, som vanligt en blandning av hårda sanningar, självironiska betraktelser och romantik, har stora ord. Låtarna är långa och arrangemangen extremt ambitiösa och inte sällan är det en hel symfoniorkester som trycker på bakom den vanliga rocksättningen. Varje enskild låt är optimerad, men helheten verkar ha ägnats mindre omsorg.
Inledningsspåret är nio minuter och alla klämmer i från första stund. Albumets andra låt, ”She cleans up”, lär vara inspirerad av Viagra Boys låt ”Punk rock loser” och det hörs verkligen, i allt från beatet till saxofonriffet. Tyvärr är Tillman ingen Sebastian Murphy, så det låter faktiskt mest illa. Tredje låten, som tycks handla om hans drogvanor, är liksom den monumentala ”Screamland” mixad av BJ Burton. Han har en förmåga att få allt att låta jättehögt och så distat att högtalarelementen fladdrar i refrängerna.
Men mest kanaliserar Tillman sin inre brittiska crooner. Han siktar på Elton John och lyckas rätt hyfsat med det. I svagare ögonblick kan han låta som en blandning mellan Robbie Williams och Rufus Wainwright. En låt i taget och detta är musik som får en att ramla av stolen. Men i sin helhet kan ”Mahashmashana” orsaka yrsel, illamående och huvudvärk.
Bästa spår: Screamland
Läs fler skivrecensioner och alla texter om musik