Den äldre kvinnan petar i maten på tallriken. Illamåendet får potatisen att växa i munnen. Att tugga och andas samtidigt är nästan omöjligt. För många äldre som är allvarligt sjuka kan varje måltid vara en utmaning.
En ny stor internationell studie visar att hälften av alla patienter som vårdas på sjukhus eller andra vårdinrättningar är undernärda. Cirka 60 procent av riskbedömningarna som sjukhusen och kommunernas äldreomsorg rapporterar till kvalitetsregistret Senior Alert visar att det är risk att en äldre person är undernärd.
Det handlar inte bara om sjukhusvårdade. Även äldre som bor hemma kan ha svårt att få i sig de färdiglagade inplastade maträtterna som hemtjänstpersonalen värmer och serverar.
Hamilton Steiners artiklar i DN är ingen munter läsning, vare sig för de äldre, deras anhöriga eller den generation som står på tur i ålderstrappan. Undernäring hos sköra äldre handlar om mer än att förlora hull och bli mager.
Det finns många sjukdomar som ger ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen, som gör att man tappar sin aptit och minskar kraftigt i vikt. Det leder till att muskler bryts ned, vilket kallas katabolism, och det ökar på sikt risken för både fallolyckor och infektioner.
Måltider innebär något mer än att bara få i sig mat. För den som bor ensam kan det vara den enda stunden av gemenskap under dagen. Äldre får i sig fler kalorier om personalen sitter med vid middagsbordet. Den som har demens kan lättare förstå att det är dags att äta om han eller hon sitter mitt emot någon i personalen som lyfter sin gaffel och stoppar mat i munnen.
På många äldreboenden och andra vårdinrättningar gör man så. Men det ser nog tyvärr inte ut så överallt, särskilt inte på sjukhus. Men det beror knappast på att personalen inte vill, utan på brist på resurser och låg kunskap om undernäring.
Många äldre har fullt av piller i sin dosett. En skör äldre person kan ta fler än tio mediciner varje dag. Några är livsviktiga, men samtidigt ökar mängden piller risken för biverkningar – som ligger bakom många sjukhusinläggningar. För en läkare kan det vara svårt att ifrågasätta en förskrivning som en annan läkare har gjort, och därför fortsätter dosetten att fyllas på.
Tänk om det lades mindre resurser på onödiga och dyra läkemedel till äldre – och mer pengar på utbildning av personalen. Då får de bättre förutsättningar att ta hand om sina patienter och boende, som kan få ett friskare och längre liv.
Läs mer:
Emmas pappa dog undernärd – upp till hälften av patienterna drabbas
”När äldre blivit undernärda är det svårt att vända”