I en dom vid Solna tingsrätt på onsdagen frikänns en polis i 40-årsåldern helt i ärendet där en 28-årig man dog vid ett polisingripande i Råsunda i Solna i juni förra året. Domstolen når slutsatsen att det inte är ställt utom rimligt tvivel att polisens ingripande i situationen har orsakat den 28-årige mannens död. Bland annat framgår, enligt domen, att det i filmmaterial från situationen inte förekom något ”blodstrypningsgrepp”, och det fanns inte heller några dokumenterade skador på den avlidne mannen som talar för att mannen har blivit strypt vid tillfället.
Tingsrätten kommer också fram till att den våldanvändning som förekom i situationen ”anses ha varit berättigad”, och bedömer därmed att polisen inte heller har gjort sig skyldig till tjänstefel.
Det var vid 07.30-tiden lördagen den 3 juni 2023 som larmet kom om en utåtagerande man som jagade en person i Råsunda i Solna. Inringaren berättade att den utåtagerande mannen – som enbart var iklädd kalsonger – hade kastat sten och det larmades även om att han hade gjort utfall mot bilar i området.
Knappt tio minuter senare hade den första polispatrullen hittat mannen och ingripit mot honom i närheten av Råsunda torg, enligt polisens händelserapport. Den nästan nakne mannen agerade enligt flera vittnesuppgifter våldsamt och irrationellt i situationen.
– Han var ursinnig och såg ut att vara i ett psykotiskt tillstånd. Ögonen var insjunkna i ansiktet. Han hade mycket energi och kraft när han gick lös, säger ett vittne senare i polisförhör.
Polispatrullen ingrep mot mannen och försökte sätta handbojor på honom, men mötte stort motstånd, enligt förundersökningen. Plötsligt fick den ena ingripande polisen, en man i 40-årsåldern, flera batongslag i huvudet efter att mannen de försökte gripa hade fått tag på batongen som satt i polisens bälte, berättar polisen i förhör.
– Jag fattar ju att jag blivit slagen i ansiktet, blodet rinner innanför mina glasögon, men det gör inte ont då, säger han.
Slagen mot huvudet gjorde att ingripandet fick en annan karaktär, enligt polisen, som blev mycket stressad och rädd för att mannen som skulle gripas även skulle få tag på hans pistol.
– Då får jag en tydlig ilning i kroppen att jag måste veta var mitt vapen är så att han inte kommer åt det, säger polisen i förhör.
Polisen och hans kollega fick till slut kontroll över situationen och lyckades få över mannen på mage och sätta handbojor på honom – när kampen med ens fick ett abrupt slut. Den nästan nakne mannen låg då helt stilla och gjorde inget motstånd alls. Polisen berättar senare i förhör att han tyckte att det var en ”absurd situation” att mannen gick från att göra extremt mycket motstånd plötsligt var livlös och att han först tänkte att ”han måste göra sig till”.
En person som bor i ett hus i närheten blev vittne till händelsen och beskriver situationen som tumultartad.
– Han gjorde motstånd och de fick verkligen ta i för att få bukt med det här tumultet. Sen så ganska snabbt när han hade hamnat på mage så var det som att knäppa på en knapp. Det fanns inget liv kvar, säger vittnet.
Polispatrullen förstod allvaret i situationen och tillkallade ambulans samtidigt som de gjorde livräddande åtgärder på den livlöse mannen – men hans liv gick inte att rädda. Ungefär en timme efter insatsens början kom beskedet att 28-åringen var avliden.
Särskilda åklagarkammaren kopplades in samma morgon för att utreda ärendet eftersom poliser eventuellt misstänktes för brott, och en förundersökning inleddes samma dag. Efter ett omfattande utredningsarbete väcktes åtal mot den ingripande polisen i 40-årsåldern angående vållande till annans död i januari i år.
I förundersökningsprotokollet framgår att den 28-årige mannen som dog var påverkad av kokain. Han hade också en historia av psykisk ohälsa och hade tidigare varit inlagd på en psykiatrisk klinik till följd av en allvarlig psykisk störning, enligt ansvarig läkare. I en dom från förvaltningsrätten framgår att 28-åringen tidigare hade haft ”bristande sjukdomsinsikt” men att han hade medverkat i vården av honom.
Polismannen har förnekat brott i samband med att åtal väcktes mot honom, och det stod även klart redan i mars att Polismyndighetens personalansvarsnämnd gjorde bedömningen att mannen inte skulle bli av med jobbet ens vid fällande dom.