Det blir nyval i Tyskland bara om Olaf Scholz förlorar förtroendeomröstningen i förbundsdagen den 16 december. Allt tyder dock på att så blir fallet – Scholz är en av de mest impopulära tyska ledarna i modern historia.
I så fall är det sannolikt att Tysklands nästa förbundskansler är kristdemokrat och heter Friedrich Merz. Han kommer inte att ha brist på sysselsättning när han tillträder.
Den tyska ekonomin krymper, vilket framför allt beror på att landets tunga industri inte längre får förmånlig energi. Beroendet av rysk fossilgas är alla större partier medskyldiga till. Den tysk-ryska gasledningen Nordstream 1 initierades av socialdemokraten Gerhard Schröder, medan Nordstream 2 byggdes under kristdemokraten Angela Merkel.
De båda stora partierna var också med och avvecklade kärnkraften, vilket gjorde Tyskland beroende av fossilgas. Nu vill Kristdemokraterna (CDU) återuppta kärnkraften. I sitt nya energiprogram föreslår partiet att man undersöker möjligheterna att starta de nedlagda kärnkraftsreaktorerna. Dessutom vill CDU satsa på SMR (små modulära reaktorer), som har ungefär fjärdedelen av kapaciteten hos en konventionell reaktor.
Frågan är om detta blir möjligt. Den sannolika valvinnaren CDU måste hitta en regeringspartner. Allt tyder på att det parti som tydligast går fram i februari blir högerradikala Alternativ för Tyskland (AFD). Att CDU skulle regera med dem är dock ytterst osannolikt. Tyska etablerade partier är av historiska skäl överens om att inte samarbeta med AFD, och hittills har den så kallade brandmuren hållit. Den allmänna tippningen är att CDU ingår en koalition med socialdemokraterna SPD, som inte är kärnkraftsvänliga.
Tysklands nästa regering måste också ta ställning till Ukrainabiståndet. Allt fler tyskar vill få ett slut på kriget, vilket är en stor orsak till AFD:s stora framgångar i delstatsvalen i höstas. Det är inte bara AFD som surfar på den så kallade fredsfrågan. Löftet att göra slut på kriget i Ukraina – i praktiken på Ukrainas bekostnad – gav i höstas vänsterpopulistiska Sahra Wagenknecht (BSW) stora valframgångar i delstatsvalen i Sachsen, Thüringen och Brandenburg.
BSW är en svart häst i valet. Partiet får knappast lika många röster som i de före detta östtyska delstaterna (där de fick upp till 15 procent i delstatsvalet), men har goda möjligheter att klara valspärren på 5 procent. Wagenknecht är en stenhård förhandlare och hennes nostalgiska, ryskvänliga agenda passar Merz illa. Men tyska partier är kända för att kunna samarbeta över ideologiska gränser, så ingenting går att utesluta på förhand.
Kommer Friedrich Merz att bryta med Scholzs obeslutsamhet och stärka vapenhjälpen till Ukraina? Det är inte sannolikt. Merz har visserligen en betydligt mer offensiv Rysslandspolitik än sittande kansler Scholz, men han är tvungen att ta folkopinionen i beaktande.
Tyskarna vill ha ett slut på kriget, och prioriteten är inte att Ukraina ska vinna. Nästa förbundskansler – vem det än är – kommer inte att kunna ignorera den omständigheten. Ukraina måste räkna med dåliga nyheter, oavsett valresultat,
Fakta.Om Scholz förlorar stundar nyval
Den 16 december röstar tyska förbundsdagen om förtroende för sittande kansler Olaf Scholz. Ifall Scholz förlorar kan förbundspresident Frank-Walter Steinmeier utlysa nyval.
Den 23 februari ordnas det eventuella nyvalet.
lCDU/CSU ligger etta med 32,5 procent, enligt de senaste opinionsmätningarna från 22–25 november (Insa). AFD har 19,6 procent, SPD 15 procent, De gröna 11 procent och BSW 7,5 procent. Liberala FDP och vänsterpartiet Linke skulle enligt denna mätning inte överskrida valspärren på 5 procent och därmed falla ur förbundsdagen.