Med bara veckor kvar i Vita huset har Joe Biden gjort en tvärvändning i frågan om att benåda sin son. Hunter Biden dömdes i juni för illegalt vapeninnehav efter att ha ljugit om sitt drogmissbruk när han ansökte om vapenlicens. Han har också erkänt skattebrott mellan åren 2016 och 2019.
Trots att den avgående presidenten flera gånger tidigare sagt att han inte tänker benåda sin son kom beskedet om att han gör just det under natten till måndagen. Hunter Biden ursäktas alla brott han ”har begått eller kan ha begått” mellan den 1 januari 2014 och 1 december 2024.
Presidenters möjlighet att besluta om nåd finns lagstadgat i den amerikanska konstitutionen. De kan utfärda en fullständig benådning och rentvå en person helt från sitt brott, ändra ett utdömt straff eller sänka det, men det gäller bara federala brott och inte de som prövas i delstaternas egna domstolar.
Ett känt exempel är Gerald Ford som benådade sin föregångare Richard Nixon strax efter att han avgått i samband med Watergateaffären. Det var en förebyggande benådning som gjorde att Nixon aldrig åtalades för några brott.
Joe Biden är inte den första president som valt att benåda en familjemedlem. 2001, under sin sista dag i Vita huset, benådade Bill Clinton 176 personer och då bland andra sin halvbror Roger Clinton som dömts för narkotikabrott. När Roger Clinton benådades hade han redan avtjänat sitt fängelsestraff. Benådningen handlade därmed i huvudsak om att få upprättelse, och inte att riskera tid i fängelse, skriver New York Times.
George H.W. Bush benådade också sin son, Neil Bush, strax innan han lämnade presidentskapet. Sonen stod åtalad för brott kopplade till den så kallade sparkassekrisen på 80- och 90-talet, då han satt i styrelsen för en av alla banker som kollapsade i Colorado. Jimmy Carter benådade sin bror Billy Carter på grund av misstänkta affärsförbindelser med Libyen.
När Donald Trump var president förra gången benådade han sin dotter Ivankas svärfar Charles Kushner som dömts för flera skattebrott – och precis som Roger Clinton redan avtjänat sitt straff. Hans mest kontroversiella beslut rörde däremot inte anhöriga utan politiska allierade, skriver CNN.
En av dem är den före detta kampanjchefen Paul Manafort som dömdes för att ha ljugit i den så kallade Rysslandsutredningen, som granskade rysk inblandning i valet 2016. En annan är chefsstrategen Steve Bannon som åtalades för att ha förskingrat en miljon dollar från Trumpväljare som donerat pengar till ett privat murbygge vid USA:s södra gräns.
Inför sin kommande mandatperiod har Trump lovat att han ska benåda vissa personer som dömts i samband med stormningen av Kapitolium 2021.
Barack Obama är en av de presidenter som benådat flest personer. Under hans åtta år vid makten fick nästan 2 000 personer nåd eller strafflindring. Obama sänkte bland annat straffen för ett stort antal personer som dömts för narkotikabrott. Han sänkte också straffet för ex-soldaten och visselblåsaren Chelsea Manning som läckte sekretessbelagda dokument till Wikileaks.