Nyligen cirkulerade en text i sociala medier om en 25-årig tjej som blivit av med sin bil, efter att hon lånat ut den till en vän med skulder hos Kronofogden. Det är inte första gången en sådan sak händer (SVT 6/11 -23).
Om polisen träffar på en skuldsatt person, exempelvis vid en trafikkontroll, kan den ringa upp Kronofogden som sedan 2022 får ge grönt ljus till utmätning utan att vara på plats. Därefter får polisen beslagta värdesaker som den skuldsatte har i sin besittning, som en dyr klocka eller personbil. Rent krasst eftersom den som vill lura Kronofogden annars skulle kunna skriva sin bil på vem som helst.
Enligt fogden behövs lagen bland annat för att motverka kriminalitet – och generellt träffar regelverket givetvis rätt. Men det betyder inte att det är oproblematiskt om så bara en person blir orätt behandlad av staten.
Samma sak gäller det som hände frikyrkoförsamlingen Smyrna, som missuppfattade regelverket och därför delade ut matkassar till fattiga människor utan tillstånd (DN 1/12). I motsats till vad man hade kunnat tro räckte det inte att rätta till felet i efterhand, utan Göteborgs stads miljöförvaltning kräver att församlingen betalar 75 000 kronor i ”sanktionsavgift enligt livsmedelslagen”.
Det kommer att kännas sämre den dag som den första oskyldiga åker med av bara farten.
”Det kan låta fyrkantigt”, som den ansvariga vid kommunen uttrycker saken. Men det är så regelverket ser ut.
Problemet om en lag slår fel är inte bara att enskilda hamnar i kläm. Dessutom urholkas allmänhetens förtroende för rättsväsendet och lagboken förlorar i legitimitet.
Snart är risken att ännu fler drabbas, eftersom många lagar just nu hastas fram och det blir allt vanligare att regeringar av alla färger struntar i kritik från Lagrådet. Det öppnar för en lagstiftning av allt lägre kvalitet, vilket Moderaterna under sin tid i opposition var så pass oroliga för att de föreslog att Lagrådets ställning skulle stärkas.
I dag har de och övriga Tidöpartier en helt annan inställning. Bland de senaste exemplen på saker som sågats men ändå införts finns terrorlagstiftningen och anonyma vittnen. Och Lagrådet har även haft synpunkter på att lagar sjösätts för fort.
För den som vill flytta fram positionerna mot landets kriminella känns mycket av det här sannolikt bra i stunden. Men det kommer att kännas sämre den dag som den första oskyldiga åker med av bara farten.
Läs mer:
Susanne Nyström: Innerst inne var det aldrig någon som ville riva ”åsiktskorridoren”
Susanne Nyström: Mattelyftet är lysande för ingenjörsutbildningarna – men andra borde få skrämselhicka