Om ett par månader presenteras ett av Tidöavtalets mest kontroversiella förslag. Det gäller en central del av Sverigedemokraternas politik för ”återvandring”. Den här gången handlar det inte om att med ekonomiska bidrag stimulera människor att frivilligt lämna Sverige. Nu handlar det om tvång. Det ska bli lättare för staten att dra in människors uppehållstillstånd, även permanenta uppehållstillstånd.
Enligt regeringens beställning ska inte bara personer som begått brott få uppehållstillståndet indraget. Det ska också kunna ske om personen har ”brister i levnadssättet”. Det kan till exempel handla om att inte ”uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar”.
Begreppet ”brister i levnadssätt” täcker alltså inte bara handlingar. Det kan också inkludera åsikter. Regeringen utreder om människor ska kunna tvingas lämna Sverige för att de fällt ”yttranden som allvarligt hotar grundläggande svenska demokratiska värden”.
När Jimmie Åkesson ser svensksyrier samlas för att fira diktatorns fall är hans första tanke inte att instämma i glädjen. I stället ser han människor med ”osvenska” värderingar, människor som med Åkessons synsätt borde lämna landet.
”Destruktiva islamistiska krafter ligger bakom maktskiftet” skriver Åkesson på X. ”Jag noterar att det finns grupper som gläds åt detta här i Sverige. Ni borde se det här som ett bra tillfälle att åka hem.”
Tidigare har SD-ledaren riktat samma kritik mot deltagare i Palestinademonstrationer.
I och med Tidöavtalet är Sverigedemokraterna inte ensamma om idén att åsikter ska påverka människors rätt att leva i Sverige. ”Sprider man terrorromantik så får man göra det någon annanstans” förklarade migrationsminister Johan Forssell (M) i en DN-intervju nyligen, ”då ska man lämna Sverige”.
Tidigare har både statsminister Ulf Kristersson (M) och dåvarande utrikesministern Tobias Billström (M) fördömt enskilda manifestationer mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och mot koranen.
Diskussionen gäller gränserna för demokratin. Eller, om man så vill, vad som egentligen ingår i ”grundläggande svenska demokratiska värden”.
Yttrandefrihet inkluderar rätten att framföra en annan åsikt än den dominerande. Till exempel om vilket politiskt system man anser är bäst. En viktig poäng med yttrandefrihet är just att skydda rätten att argumentera för uppfattningar som inte delas av majoriteten.
Förändringen var inget hugskott, den hade utretts grundligt.
Tryckfrihetsexperten Nils Funcke har varnat för att regeringen vill dela in människor som lever i Sverige i grupper med olika demokratiska rättigheter. Det är inte länge sedan grundlagens formuleringar ändrades från att garantera ”svenska medborgare” tryckfrihet till att garantera ”var och en” denna frihet. Utvidgningen stöddes av alla partier utom SD och sågs som inkluderande. Förändringen var inget hugskott, den hade utretts grundligt.
Nu är de demokratiska fri- och rättigheterna omgärdade inte bara av svenska grundlagar utan också av en rad internationella bestämmelser som Sverige åtagit sig att följa. Det kan därför hända att regeringens utredare kommer fram till att det varken är önskvärt eller möjligt att göra de inskränkningar Jimmie Åkesson önskar.
Men SD-ledaren har gjort sin poäng. Det hör till hans politiska skicklighet att få även en revolution i Syrien att handla om Sverigedemokraternas invandringspolitik.
Läs mer: SD om Syrien: ”Firar man ska man absolut åka hem”
Läs mer av Tomas Ramberg:
Inte ens ett föraktat brott behöver vara farligt för partier
Regeringens brådska handlar om att snuva S