Hur ska du agera om du tappar bort dina föräldrar? Hur tar du dig säkert ut från en brinnande byggnad och vad ska du tänka på för att undvika att kliva på en mina? Det är saker som 800 krigsdrabbade ukrainska barn från 12 år får lära sig i Operation Aids utbildning i krisberedskap i de östliga städerna Mykolajiv och Cherson.
– Vi ser en enorm motståndskraft bland dessa barn. De känner att de gör nytta och får självförtroende, säger den ideella organisationens grundare Elly Reinolds, som till vardags arbetar som specialistläkare på Nacka sjukhus.
I Ukraina har 70 000 barn förlorat minst en förälder sedan den ryska invasionen inleddes i februari 2022. Dessa prioriteras till Operation Aids utbildningar.
– Många av dessa barn lever under svåra ekonomiska förhållanden, samtidigt som de utsatts för något väldigt traumatiskt.
Projektet finansieras av det svenska utrikesdepartementet och svenskt bistånd. För nästa år har organisationen ansökt om pengar för att mer än dubblera sin verksamhet, målet är att undervisa 2 000 ukrainska barn under 2025.
Finns det risk att barnen upplever övningarna som traumatiserande eller stressande?
– Vi förbereder barnen psykologiskt. Det är en oerhört viktig del. Vi börjar utbildningarna med att barnen själva får berätta om hur kriget började för dem. Vi följer en plan där barnen först får bli trygga i miljön. Sedan lär vi även ut övningar för att minska ångest och stress.
Hon beskriver en kulturskillnad mellan ukrainska och svenska barn och att många av dem är väl medvetna om vad som händer i kriget.
– Barnen är ganska orädda. De ser och läser vad som händer i kriget på sociala medier. Nästan lite för mycket kanske. De beskriver själva hur de sett soldater lämlästas i klipp på Viber eller Telegram, säger Elly Reinolds.
Hon tror och hoppas dock på en liknande utbildning för svenska barn och ungdomar.
– Vi har kontaktat MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och sökt medel för nästa år. Vi kommer ta med oss utbildning och implementera den för svenska barn, med en anpassning till hur läget ser ut i Sverige, säger hon.