När årsskiftet närmar sig är vi mer än halvvägs in i mandatperioden. Många av Tidöavtalets punkter är på väg att förvandlas till skarpa förslag eller har redan klubbats i riksdagen. Samtidigt vänds blickarna mot nästa val. Frågan om vilka regeringsalternativ man kan stödja bubblar i många partier.
Året 2024 har inte saknat politisk dramatik. Sverige har blivit medlem i Nato, Ukrainakriget rasar vidare, kriget i Gaza skapar svallvågor i den svenska debatten. Socialdemokraterna har skakats av DN:s avslöjande om tvivelaktig lotteriförsäljning och TV4 har wallraffat om Sverigedemokraternas anonyma konton.
Ändå har opinionen varit relativt stabil. Att utrikes händelser har dominerat över inrikespolitiken kan vara en orsak till stiltjen, tror Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
– Det behövs nog att en ny sakfråga eller ett nytt förslag dyker upp för att bilden av partierna ska förändras, säger han.
Fortfarande är oppositionen, trots sin inre splittring, i överläge mot Tidöpartierna. Skillnaden är 6 procentenheter i DN/Ipsos decembermätning. Under året har avståndet varit både mindre och större.
Underläget beror på att två av Tidöpartierna, Liberalerna och Kristdemokraterna, fortsatt ligger kvar under riksdagsspärren. Bägge får 3 procent i december. Ungefär där har de legat under året, med näsan över spärren vid ett fåtal tillfällen.
Moderaterna och Sverigedemokraterna däremot befinner sig i nivå med sina resultat i valet 2022. Bägge partierna har haft ett relativt stabilt stöd under året. I de flesta av mätningarna har SD behållit platsen som riksdagens näst största parti. Så även i december där SD landar på 21 procent och Moderaterna på 19.
Det är på andra sidan blockgränsen vi hittar såväl årets vinnare som förlorare. Det är Socialdemokraterna som har haft den mest negativa opinionskurvan. I slutet av fjolåret hade partiet runt 36 procent av väljarstödet. I 2024 års sista mätning är S nere på 31. Parallellt har väljarnas förtroende för Magdalena Andersson minskat.
– Lotteriskandalen har gett en bild av Socialdemokraterna som inte är vacker. Dessutom gynnas partiet inte av dagordningen som domineras av brottslighet och migration, säger Nicklas Källebring.
Årets vinnare är Miljöpartiet, som tycks ha kommit ur en lång period i motvind. Språkrörsbytena ser Nicklas Källebring som ett skäl. Numera är det Daniel Helldén och Amanda Lind som utgör ledarduon.
– Dessutom lyckades Miljöpartiet mobilisera väljare i EU-valet, säger Nicklas Källebring.
MP gick in i 2024 i nivå med riksdagsspärren och avrundar året på 6 procent, ungefär 2 procentenheter över valresultatet.
Vänsterpartiet har haft ett starkt år i opinionen men det innebär mest att man har hållit sig kvar på en jämn och för partiet hög nivå. 2024 både började och slutar på 9 procent för Nooshi Dadgostars parti.
Centern har hamnat i ett politiskt ingenmansland mellan vänster och höger och frågan om vägvalet framåt plågar partiet. Opinionsmässigt har centerpartisterna ändå skäl att vara hyggligt nöjda med året. Man behöll sina mandat i EU-valet och i årets sista väljarbarometer säger 6 procent att de skulle rösta på Centern i dag.
Läs mer:
Oro i Liberalerna: ”Jag litar inte på partiledningen”
Tomas Ramberg: Det här är värre för S än ett lotteriförbud
Fakta.Så gjordes undersökningen
● Ipsos har genomfört 1 647 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 2-16 december. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 323 intervjuer via telefonsamtal, 415 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 330 digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 579 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar. Andelen osäkra var 13 procent.
● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.