I april i år knackade tre tunt klädda flickor på dörren till ett hus i Mellerud. Enligt TV4-Nyheterna uppgav barnen att de hade hållits inspärrade i flera månader. Flickorna ska ha varit skadade och polisen kopplades in.
Nu åtalas två kvinnor och en man, misstänkta för grov egenmäktighet med barn. Enligt åtalet ska brotten ha begåtts mellan hösten 2023 och hösten 2024.
Misstankarna rör elva barn som inte fått gå i skolan. Familjen ska ha hållit sig undan myndigheterna, trots att det funnits flera beslut om att barnen skulle omhändertas enligt LVU. Barnen ska ha övervakats av de vuxna med hjälp av så kallade ”airtags”, en sorts spårningsenheter, som sytts in i deras jackor.
Kammaråklagaren Oscar Johansson är förundersökningsledare i ärendet.
– Jag tycker att bevisläget är mycket gott. Det finns en solid utredning avseende de här barnen och vad syftet med undanhållandet har varit, säger han.
Enligt åklagaren har barnen levt i en romsk hederskontext, vilket bland annat inneburit att de varit tvungna att klä sig på ett speciellt sätt och att de varit förbjudna att träffa personer av det motsatta könet.
– Jag gör gällande att ett syfte med att undanhålla dem från myndigheterna är att man ska kunna utöva den här hederskulturen, säger Oscar Johansson.
Syftet med spårningsenheterna var, enligt åklagaren, att föräldrarna snabbt skulle kunna hitta barnen om de blev omhändertagna av polisen eller socialtjänsten.
– Man har också satt en sådan sändare på socialtjänstens fordon.
Två av de åtalade är föräldrar till tio av barnen, och den tredje är mamma till det elfte. Föräldrarna till de tio åtalas för egenmäktighet med samtliga barn, medan den sistnämnda mamman endast åtalas för egenmäktighet med sitt eget barn.
DN har tagit del av flera av besluten som rör omhändertaganden av barnen. Myndigheternas utredningar beskriver en familj som flyttar runt mellan olika kommuner i Sverige. Barnen hålls undan från såväl skolan som sjukvården och tandvården. I hemmet förekommer missbruk och misshandel.
I maj i år konstaterade förvaltningsrätten i Växjö att den äldsta dottern i familjen ”löper en påtaglig risk att skadas till följd av fysisk och psykisk misshandel samt brister i omsorgen”. Rätten slår fast att flickan och hennes syskon lever i en miljö där kriminalitet förekommer och att föräldrarna inte tagit emot det stöd som myndigheterna erbjudit dem.
Utöver misstankarna som rör egenmäktighet med barn åtalas pappan i familjen nu även för misshandel och barnfridsbrott mot två av barnen, samt för bedrägeri och för att ha misshandlat en polis. Mannen, som är i 40-årsåldern, ska bland annat ha slagit en av sina döttrar i ansiktet med knuten näve, och sparkat en av de andra.
De två kvinnorna är på fri fot i väntan på rättegång. Pappan sitter häktad. Barnen är omhändertagna av socialtjänsten.
– Många av de här barnen är placerade på hemlig ort, just på grund av bortföranderisken, säger kammaråklagaren Oscar Johansson.
Kammaråklagaren lyfter fram att en lagändring som trädde i kraft i somras varit avgörande för en del av åtalet. Tidigare var det endast straffbart att föra bort ett barn som fått vård med stöd av LVU efter att barnet omhändertagits. Men sedan den första juni är det även straffbart att undanhålla barnet för att förhindra själva omhändertagandet.
Den åtalade pappan har erkänt att han begått flera bedrägerier, och mamman till ett av barnen har erkänt grov egenmäktighet med barn. I övrigt nekar de misstänkta till anklagelserna.