Just nu sprids en rad olika virus med hög fart.
Det beror på att vi träffas och umgås med varandra ganska tätt i samband med jul och nyårsfester.
När vi sedan går tillbaka till skola och arbete i början av januari sätter smittspridningen fart ordentligt.
Förra året nådde spridningen av influensan sin absoluta topp vid årsskiftet.
I år förväntar sig Folkhälsomyndigheten en kraftig ökning under januari och februari.
– Det är i nuläget svårt att bedöma när toppen kommer och hur hög den kommer att bli, säger Magnus Gisslén, som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin.
Spridningen av covid tog fart redan i slutet av sommaren och någon direkt ökning av antalet fall på samma sätt som för influensan har man ännu inte sett.
Magnus Gisslén tror att många har genomgått en infektion av den nuvarande varianten under andra halvan av sommaren fram tills nu och därför kan vara skyddade.
Det är absolut inte för sent att vaccinera sig, påpekar han.
– Det är tvärtom hög tid att göra det, eftersom vi fortfarande har så pass låga nivåer och förväntar oss att spridningen av influensa ska öka rejält den närmaste tiden, säger Magnus Gisslén.
Spridningen av covid-19 har pågått sedan slutet av sommaren.
Medan influensan kom först vid mitten av december vilket är senare än de senaste säsongerna.
Vecka 51 fanns det cirka 800 bekräftade fall av covid-19 jämfört med omkring 500 av influensan.
Regionerna har drivit en informationskampanj om vaccination för både covid-19 och influensa sedan oktober.
Kampanjen var tänkt att avslutas i slutet av december.
– Men möjligheten att vaccinera sig mot covid-19 och influensa kommer finnas kvar, i de flesta regionerna åtminstone under första delen av januari, säger Magnus Gisslén.
Riskgrupperna bör vaccinera sig mot både influensa och covid, säger han.
– Vi rekommenderar det inte för alla. Men om man är över 65 år, eller tillhör någon av riskgrupperna, bör man ta båda sprutorna.
Några exempel på riskfaktorer, som finns listade på 1177, är diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, immunbrist eller kronisk njursjukdom.
Även gravida riskerar att bli farligt sjuka om de får influensa eller covid 19.
Den i särklass viktigaste åtgärden för att minska spridningen är att stanna hemma om man är sjuk, poängterar Magnus Gisslén.
– Man får använda sitt sunda förnuft och göra en egen bedömning om man kan gå på nyårsfesten. Men är man ordentligt sjuk ska man stanna hemma, säger han.
Munskydd på festen?
– Det finns ingen sådan allmän rekommendation.
Men det kan vara svårt att använda munskydd på ett vettigt sätt i ett sammanhang där man dricker, pratar och äter tillsammans med andra, menar Magnus Gisslén.
Tvätta händerna?
– Det är viktigt särskilt efter toalettbesök och innan man ska äta eller laga mat till andra, för att undvika smittor som till exempel vinterkräksjukan.
Men att sprita händer för att inte sprida luftvägssmittor som influensa och covid-19 vidare, har en mindre betydelse, menar han.
Läs mer:
Infektionerna ökar – vården bävar inför trettonhelgen