Grönland har hamnat i ett storpolitiskt stormväder efter Donald Trumps utspel de senaste dagarna.
”Människor vet inte om Danmark har några lagliga rättigheter. Men om de har rätt till Grönland borde de ge bort det eftersom vi behöver det för vår nationella säkerhet”, sa USA:s tillträdande president på tisdagen.
Grönlands premiärminister Múte Egede gav genast svar på tal i ett inlägg på Facebook.
”Grönland tillhör det grönländska folket. Vår framtid och kamp för självständighet är vår ensak”.
Även om budskapet främst var riktat till Donald Trump, handlar det lika mycket om Grönlands relation till Danmark. Ön, som fram till 1979 var en dansk koloni, har de senaste decennierna fått alltmer självstyre.
Rörelsen för självständighet växer nu lavinartat, och i täten går den grönländske premiärministern själv.
– Det är dags för vårt land att ta nästa stora steg, men det måste göras på förnuftig grund och i slutändan är det myndigheterna och medborgarna som bestämmer kursen, sa Múte Egede i sitt nyårstal förra veckan.
Han avslöjade då också att det grönländska parlamentet arbetar med en ny grundlag som ska ”underlätta en avskiljning från Danmark” och väckte frågan om en folkomröstning om självständighet.
Budskapet går stick i stäv med nyårstalet som Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) höll ungefär samtidigt. Hon gladdes snarare över ”det förstärkta samarbetet mellan Färöarna, Grönland och Danmark”.
Danmark har nämligen inga planer på att göra sig av med Grönland – tvärtom. Förra veckan ändrade Danmark sitt riksvapen och gav plats för symbolerna för Grönland och Färöarna, en vädur och en björn.
Och i slutet av december, dagen efter att Trump förkunnat att han vill ”ta kontroll” över Grönland, presenterade Danmark ett nytt miljardpaket till det arktiska försvaret.
Pengarna ska bland annat gå till nya drönare, fartyg och mer personal på Grönland.
Mette Frederiksen sa på tisdagen i en intervju med Danmarks Radio att det är Grönlands val hur framtiden ser ut.
– Alla samtal måste börja och sluta i Nuuk. Grönland är ett folk, ett språk och en kultur, det är ett fantastiskt land, sa hon.
Uttalandet går i linje med ”självstyrelselagen” som kom 2009. Den säger att det är Grönland själv som bestämmer om det ska bli självständigt. Beslutet måste dock godkännas av båda parlamenten – grönländska landstinget och danska folketinget – innan det träder i kraft.
Fakta.Grönland
Med en yta fem gånger så stor som Sverige klassas Grönland som världens största ö.
Ön är till 80 procent täckt av is och har 57 000 invånare.
Det officiella språket är grönländska. Den största staden är Nuuk.
Grönlands strategiska placering och öns tillgångar till kol, olja, zink, koppar, järn och diamant, gör ön attraktiv för världens stormakter.
Bakom de ökade spänningarna mellan Danmark och Grönland den senaste tiden finns flera uppmärksammade händelser. Under ”spiralkampanjen”, som pågick under 1960- och 70-talen, fick tusentals grönländska kvinnor och flickor spiraler insatta ofrivilligt. Ingreppet gjordes av danska läkare i syfte att begränsa den grönländska befolkningen och minska kostnaden för Danmark – Danmark ger årligen ett bidrag på nästan fyra miljarder danska kronor till Grönland, motsvarande drygt hälften av öns offentliga utgifter.
Många av kvinnorna informerades aldrig om ingreppet och i våras fick skandalen nytt liv då 140 av kvinnorna stämde den danska staten och krävde över 40 miljoner danska kronor i ersättning för den skada de åsamkats.
Kvinnorna har också krävt en ursäkt från den danska regeringen men någon sådan har hittills inte kommit.
Schismerna mellan Grönland och Danmark har även nått det danska folketinget, där Grönland har två representanter. Under senhösten vägrade den grönländska ledamoten Aki-Matilda Høgh-Dam att framföra ett anförande på danska i stället för grönländska – och ombads då lämna talarstolen.
Senast den 6 april i år ska Grönland hålla parlamentsval. Allt talar för att frågan om självständighet kommer att bli ett huvudtema, då i stort sett alla partier nu vill bryta sig ur Rigsfællesskabet. Frågan är om Donald Trumps utspel blir en katalysator som påskyndar processen.
– Det här skakar om hela dynamiken mellan Grönland och Danmark. Om det följs upp av något konkret får tiden utvisa”, säger den grönländska politikern Aaja Chemnitz till danska Politiken.
Fakta.Så mycket bestämmer Grönland själv.
Grönland blev en dansk koloni på 1720-talet och är en del av det så kallade Rigsfællesskabet, som även utgörs av Danmark och Färöarna.
Sedan 1979 har Grönland ett begränsat självstyre med egen lagstiftande församling och regering.
2009 kom ”självstyrelselagen” som erkänner det grönländska folket som ett folk med rätt till självbestämmande.
Grönland bestämmer själv om det ska bli självständigt. Enligt självstyrelselagen ska förhandlingar om genomförandet i såfall göras mellan regeringarna i Danmark och på Grönland.
Grönland har i dag beslutanderätt på områden som påverkar invånarnas dagliga liv – som skola, äldreboenden och infrastruktur.
Däremot bestämmer inte Grönland själv inom politikområden som försvar, säkerhet eller utrikesfrågor.
Läs mer:
Utrikesministerns vädjan efter Trumps utspel: ”Få ner pulsen lite”
Trump: Kan inte utesluta militära åtgärder mot Danmark
Björn af Kleen: Trumprörelsen visar tänderna på Grönland