Hot och våld på arbetsplatser inom handeln har blivit en alarmerande fråga. En undersökning från i höstas, genomförd av fackförbundet Handels, visar att oron bland butiksanställda ökar. En tredjedel av de svarande uppger att de är oroliga för våld och hot, vilket är en betydligt högre siffra än året innan. Denna oro har fått förstärkt aktualitet efter den tragiska händelsen på Ica Maxi i Norsborg, där en anställd förlorade livet.
– Det som hänt på Ica Maxi i Norsborg är fruktansvärt. Ingen ska behöva dö på jobbet, säger Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handels.
Hot och våld i butiksmiljöer är inte bara ett arbetsmiljöproblem utan brott som sker i butiker, såsom stölder och rån, bidrar till att skapa en miljö där konflikter lätt kan eskalera. Handels uppmanar nu arbetsgivare och myndigheter att vidta mer omfattande åtgärder för att skydda de anställda. Det handlar bland annat om kameraövervakning och larmknappar.
– Givetvis är säkerheten på arbetsplatsen något som arbetsgivarna har ansvar för, men de ökade hoten och våldet är också ett samhällsproblem. Till exempel borde tillträdesförbudet, en ny lag som kom 2021 som är till för att stoppa enskilda personer, kunna användas mer effektivt, säger Martin Nyberg.
Enligt en ny rapport från bransch- och arbetsgivarorganisation Svensk handel så ökar inte bara oron för våld i detalj- och dagligvaruhandeln utan också den faktiska brottsligheten.
– Det värsta är att cirka 18 procent av personalen i dagligvaruhandeln uppger att de utsatts för misshandel, säger Nina Jelver, säkerhetsexpert på Svensk handel.
– Att lagen om tillträdesförbud tillkom 2021 har varit bra, däremot är uppföljningen av lagen sämre. I de fall där butiksägaren får avslag från rättsvårdande myndigheter så får vi nästan aldrig se en motivering till avslaget, fortsätter Nina Jelver.
Över tid finns det siffror som visar att antalet butiksrån är färre, främst beroende på att kontanthanteringen minskar. Däremot har misshandel och hot ökat allt sedan början av 2010-talet. Dessa händelser skapar inte bara en direkt fara för de anställda, utan leder också till psykisk ohälsa, sjukskrivningar och ett allt högre personalbortfall.
Arbetsmiljöverket har tidigare betonat vikten av att arbetsgivare genomför riskbedömningar och tar fram tydliga rutiner för att hantera hotfulla situationer.
– Att dödas på sitt jobb inom handeln är extremt ovanligt. Branschen lägger drygt 10 miljarder på skydd och väktare. Det jag vet när det gäller just Ica Maxi i Norsborg är att de ligger i fronten när det gäller säkerhetsarbete. Här fanns också en väktare som övermannade och grep en misstänkt gärningsman, säger Nina Jelver.
Läs mer: Ica Maxi-butik håller stängt efter att anställd dödats i knivattack