Enligt Statens konstråd, som förser Sveriges statliga verksamheter med konst, rapporteras ungefär ett tiotal verk saknade eller stulna varje år.
På anstalten Skänninge i Östergötland försvann åtta tavlor under åren 2015 till 2024 enligt en anmälan som gjordes i höstas, något som nyhetsbyrån Siren först rapporterade om. Konstverken beräknas ha haft ett marknadsvärde på omkring 1 000 kronor vardera. På anstalten Ystad polisanmäldes två stölder av tavlor förra året, och på Frivården i Linköping anmäldes att ett verk av konstnären Vide Jansson försvunnit.
Under en årlig inventering på Kumlaanstalten visade sig en tavla av den kände konstnären Sven ”X-et” Erixson var borta, något som anstalten polisanmält.
Kumlas anstaltschef Jacques Mwepu säger att man ser mycket allvarligt på att konstverket kommit på villovägar.
– Min teori är att den är kvar någonstans i huset. Vi har hållit på och byggt ut och flyttat runt saker i takt med att anstalten vuxit snabbt. Vi har 300 fler intagna i dag jämfört med för tre år sedan, säger han.
Kan tavlan vara stulen?
– Det är en hypotes som jag helst inte vill ge mig in på. Jag litar på att personalen är ärlig, jag kan inte tänka mig att någon skulle ta med en tavla hem.
Enligt Statens konstråd är det ovanligt att konstverk anmäls saknade eller stulna, sett till hur många som finns utplacerade.
– Vi har omkring 100 000 konstverk utplacerade på olika statliga verksamheter, och ungefär ett tiotal försvinner per år. Så andelen försvunna verk är mycket låg, säger Henrik Orrje som är konstrådets vikarierande direktör.
Hur många av de som försvinner hittas?
– Det händer att man hittar dem. Vi uppmanar i första hand verksamheterna att själva försöka leta, till exempel genom att mejla personalen en bild på konstverket och fråga om någon vet. Men om det gått så långt som till en polisanmälan, då brukar de i de flesta fall inte dyka upp.
Då och då inkommer tips om att försvunna verk som tillhör Statens konstråd lagts ut till försäljning, säger Henrik Orrje.
– Förra året uppmärksammades vi om ett litet auktionsverk som hade en textil av Kajsa Grytt och Eva Rodenius ute till försäljning, och då fick vi tillbaka det. Men det händer max ett par gånger per år att vi får sådana tips.
Jacques Mwepu på Kumlaanstalten säger att man fortsätter leta och hoppas hitta tavlan av Sven ”X:et” Erixson någonstans i verksamhetens lokaler.
– Vi tar det här på stort allvar, det är också därför vi har polisanmält. Det är ju inte vi som äger det här verket, vi lånar det från Statens konstråd. Och då spelar värdet egentligen ingen roll – ingenting som ägs av staten får tappas bort.