I cirka 100 kilometer misstänks Eagle S ha släpat ett av sina ankare på havsbottnen och förstörde flera data- och elkablar mellan Estland och Finland. Det fick Finland att agera. Polisens specialstyrka tog sig ombord på fartyget och nu ligger Eagle S i hamnen utanför Borgå.
Estland och Finland har på tisdag kallat till ett Natotoppmöte i Helsingfors, där stats- och regeringschefer för länderna runt Östersjön möts. De ska bland annat diskutera hur Nato kan svara på sabotagen och hoten från den ryska skuggflottan.
– Nato är dåligt på hybridkrig. Nato ägnar sig främst åt att avskräcka och kunna bekämpa Ryssland i ett eventuellt krig med konventionella styrkor, säger Tormod Heier, professor vid norska Försvarshögskolan.
Han anser att hybridkrig just nu är det största ryska hotet i Östersjön. Genom sabotage och olika påverkansoperationer försöker Ryssland skrämma invånarna. Enligt honom kan det skapa ett politiskt klimat som gynnar partier på ytterkanterna, försvagar den politiska mitten och splittrar länderna.
Tormod Heier efterlyser dels att Natoländerna ökar sin närvaro i Östersjön för att visa aktörerna bakom hybridattackerna att de är under uppsikt, dels att militären tydligare stöttar politiken och civilsamhället som ska hantera kriser.
– Det gör militären genom att bli bättre på att dela information och att hjälpa polisen. Det handlar om att samordna det militära och det civila, det privata och det offentliga, säger Tormod Heier.
Han exemplifierar med hur företag, militär, länder och samhällen runt Nordsjön blev betydligt öppnare gentemot varandra efter sabotagen mot Nordstreamrören. Allt för att kunna skydda den viktiga gasexporten från Norge till kontinenten.
Magnus Christiansson, lektor vid svenska Försvarshögskolan, ser Natos ökade närvaro i Östersjön och tisdagens toppmöte i Helsingfors som markeringar från Östersjöländerna.
– Länderna vill tala om att dessa förstörda kablar är något extraordinärt som inte kan accepteras. Dessutom vill de visa en kollektiv uppslutning, säger han.
Han anser att den ryska skuggflottan är problematisk för västländerna.
– Å ena sidan slits väst mellan att svara på ryska aggressioner och provokationer, å andra sidan att upprätthålla de regler som man själva har satt upp.
När det handlar om internationella havsrättskonventionen är det till exempel långt från självklart att myndigheter kan borda fartyg, som Eagle S.
– Kineserna åberopade den konventionen när det gällde det kinesiska fartyg som sedan hamnade i Danmark, konstaterar Magnus Christiansson.
Fakta.Natotoppmöte om Östersjön
● Tisdag den 14 januari möts stats- och regeringschefer från åtta Östersjöländer i Helsingfors.
● Värdar för mötet är Finlands president Alexander Stubb och Estlands premiärminister Kristen Michal.
● Med på mötet är även Natos generalsekreterare Mark Rutte och EU-kommissionens vice ordförande Henna Virkkunen.
● Syftet är att diskutera åtgärder för att säkra den kritiska undervattensinfrastrukturen, stärka Natos närvaro i Östersjön och svara på hoten från Rysslands skuggflotta.
Läs mer:
Spåren efter Eagle S leder till lyxhotell i Dubai
Nato skickar fartyg – ska övervaka Östersjökablar