Det började med att Sofie Löwenmark, som i många år har granskat våldsbejakande extremism, i slutet av förra året skrev en ledartext i Expressen om att Göteborgs stad har låtit sig påverkas av religiösa muslimska förbund i frågor som rör socialtjänsten.
Det ledde till hårda ord från socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) som i samma tidning sa att hon skulle ”hålla ett öga på Göteborg”. Kort därefter la oppositionen i staden ett förslag om att pausa samarbetet med utpekade religiösa samfund.
– Det var allvarliga anklagelser som också fick en stor spridning i sociala medier. Då är det lämpligt att vi från stadens sida försöker reda i om det finns någon sanning i detta, säger Axel Josefson (M), oppositionsråd i Göteborgs stad.
Men vad grundar sig anklagelserna på?
I texten tas Bellevue moské upp som enligt skribenten vid flera tillfällen det senaste året bjudit in salafistiska predikanter och som staden vägrat samarbeta med.
Moskén ingår dock i Muslimska samverkansgruppen, som samlar muslimska församlingar i Göteborg och för dialog kring olika frågor i samhället.
En icke namngiven socialchef uppges i texten ha lagt sig ”platt” för muslimska representanter under den så kallade LVU-kampanjen och lovat bättring.
Ing-Marie Larsson, avdelningschef på Socialförvaltning Nordost som jobbat inom kommunen i fyra decennier, tror att det är hon som åsyftas.
– Jag minns att jag har sagt de orden i flera intervjuer, men det jag har sagt har tagits ur sitt sammanhang, säger hon.
Bakgrunden är, enligt henne, att Interreligiösa rådet i Nordost, som samlar muslimska, kristna och andra samfund i området, hade tagit initiativ till att träffas för att prata om LVU-kampanjen under hösten 2022.
– De möter väldigt många medlemmar som trodde på det som spreds i internationella medier i desinformationskampanjen om socialtjänsten. Jag var en av dem som träffade en grupp personer, och då var både Interreligiösa rådet och Muslimska samverkansgruppen med, säger hon.
Rådet är inte detsamma som Samverkansgruppen, men samma individer kan förekomma i båda.
Enligt Ing-Marie Larsson handlade mötet om att förklara hur svensk socialtjänst fungerar. Efteråt kom förfrågningar om fler informationsträffar, vilket hon lovade att hon skulle ordna – något som dock föll mellan stolarna, säger hon.
– I slutet av 2023 blev jag uppringd av en journalist som hade träffat Muslimska samverkansgruppen, som i sin tur var missnöjda med hur detta föll ut. Det var då jag sa: Jag får lägga mig platt, jag får be om ursäkt. Sedan ordnade vi träffarna, säger hon.
Vad var det för träffar?
– Det var allmän information om hur man blir familjehem, vad man får för arvode och så vidare. De fick ställa sina frågor och fick svar.
Känner du att Samverkansgruppen under dessa möten har påverkat socialtjänstens arbete eller att ni har backat för deras krav?
– Nej, absolut inte. Vi har enbart informerat dem om svensk lagstiftning och hur vi jobbar.
En annan del inom kommunen som tas upp i texten i Expressen är en avdelning på förvaltningen för demokrati och medborgarservice.
Avdelningen fungerar som en länk mellan staden och medborgarna och under 2023 hade de fått i uppdrag att stötta socialförvaltningen med att bekämpa ryktesspridning om socialtjänsten.
I samband med det hade avdelningen, enligt mejlväxling som DN har tagit del av, kontaktat Göteborgs moské för att ordna ett möte. De sa sig vilja ”lyssna in” och ”få input” från moskén kring desinformationskampanjen.
– Tanken var att, inom ramen för vårt uppdrag, försöka nå ut med information om hur socialtjänsten jobbar i delar av samhället där staden annars har svårt att nå ut, säger Karim Zendegani, chef för avdelningen.
Avdelningen kommunicerade, enligt honom, med Göteborgs moské som i sin tur kopplade in Muslimska samverkansgruppen för att nå ut till fler.
Det ledde till ett möte under sommaren 2023 där Karim Zendegani själv närvarade, ihop med anställda vid socialförvaltningen på Hisingen. Bland representanterna från Samverkansgruppen fanns även Bellevues moské.
Från det mötet finns ett protokoll som enligt ledartexten visar att staden förhåller sig passiv gentemot moskéerna och samfunden går på offensiven. Det står även att Samverkansgruppen torgför krav på att ”islamofobiska handläggare” ska bytas ut.
– Jag upplevde inte det som att det framfördes några krav. Det var mer ett samtal med frågor och svar. Det var det som var poängen, att vi ska hjälpa Göteborgs Stads verksamheter att nå den här gruppen och ge dem rätt information. Mötet ledde till att socialtjänsten kunde vara med på fredagsbönen vid åtminstone ett tillfälle i Göteborgs moské och informera om sitt arbete, säger Karim Zendegani.
Tyckte inte du att det var problematiskt att Bellevue moské var med på det första mötet?
– Vår förvaltning har ett proaktivt uppdrag att jobba demokratistärkande, vi ska kunna stå upp för alla människors lika värde och förklara hur staden arbetar, även i kontakten med personer som kan ha problematiska åsikter, säger han.
Sofie Löwenmark håller fast vid sin bild av händelserna. Hon pekar på ett inslag i Sveriges Radio med tidigare avdelningschef Ing-Marie Larsson som inleds med raden ”Göteborgs stad har svikit muslimska representanter”.
”Som man hör handlar hennes svar om att ”lägga sig platt” inte alls om ett uteblivit möte utan är ett svar på reportens breda fråga om svek mot samverkansgruppen som har försökt få till ett samarbete i över ett år”, skriver hon i ett mejl.
Protokollet där du skriver att muslimska samfund torgför sina krav om att byta ut ”islamofobiska handläggare”, det menar chefen som var med på mötet inte var några krav utan frågor som skulle besvaras av socialtjänsten. Hur ser du på det?
”Det framgår av protokollet att att moskén/samverkansgruppen redan tidigare lyft aspekten om att ”bepröva” ärenden om en familj känner att en ”handläggare är en islamofob” och att kommunen då svarat nej. Genom protokollet återkommer den och har alltså framförts inte bara en utan ett par gånger.”
Sofie Löwenmark vänder sig också mot tonen i mejlväxlingen mellan moskén och staden, där Göteborgs moské tilltalar tjänstemännen med ”kära” och säger att Göteborgs stad har en ursäktande och undfallande ton.
I dag, onsdag, sammanträdde kommunstyrelsen i Göteborg. Oppositionens yrkande om att pausa samarbeten med religiösa samfund togs upp och röstades ner av de rödgröna.
– Skälet är att det som påstås inte stämmer. Den största kritiken är att någon har framfört en orimlig synpunkt på ett möte med kommunen. Alla som har deltagit i något dialogmöte med invånare vet att det kommer mängder mer eller mindre rimliga önskemål. Det betyder inte att det blir så, säger Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet.
Fakta.LVU-kampanjen
Frågan om socialtjänstens omhändertagande av barn har bubblat i flera år men började uppmärksammas brett i början av 2022. På sociala medier delades bland annat felaktig uppgifter om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Uppgifterna spreds av arabisktalande influerare och media. En av nyhetskanalen Al Jazeeras rubriker var att Sverige för en aktiv politik i syfte att ”skilja flyktingbarn från deras familjer”. Det hela utvecklades till en påverkanskampanj som Myndigheten för psykologiskt försvar beskrev som den största som Sverige någonsin utsatts för.
När terrorhotet under 2023 höjdes från 3 till 4 var LVU-kampanjen en bidragande orsak.
Källa: DN
Fakta.Muslimska samverkansgruppen
Beskrivs som en dialoggrupp där stadens muslimska samfund kan diskutera frågor som rör muslimer i Göteborg och generella ämnen som rör samhället. De bildades 2020 som en reaktion på koranbränningarna och har i samband med det kunnat kommunicera med polisen. De har sedan dess gemensamt tagit beslutet att stänga moskéerna under pandemin, sett till att människor har kunnat vaccinera sig i samband med fredagsbönen och agerat som ett språkrör för muslimer i kommunikation med bland annat kommunen.
Källa: DN