Det har bara gått några dagar sedan Andreas Almgren sprang milen under 27 minuter i Valencia. Loppet, som han klockade in på 26 minuter och 53 sekunder, räckte till både en förstaplats och nytt Europarekord på landsväg.
– Jag kände att jag hade formen att springa under 27, men jag trodde inte att jag skulle kunna fixa det på det där sättet, säger huvudpersonen själv när DN når honom från ett höghöjdsläger i Sierra Nevada, fem timmar från Valencia.
Efter att ha sprungit de första fem kilometerna på 13:43 spurtade Almgren in loppets andra halva på imponerande 13:10 – något som också hade räckt för ett Europarekord.
– Det räknas ju inte eftersom det är ”flygande start”, men sista fem gick på 13:10 och Europarekordet är på 13:12. Så det var väldigt snabba sista fem.
Han fortsätter:
– Det var väl det som var mest överraskande för min del: Den avslutningen, vid den här tiden på året. Det tyder på att formen är rätt god.
Andreas Almgren kommer från ett 2024 som innehåll både höga toppar och rejäla dalar. Under början av året satte han mängder av svenska rekord i bland annat 3 000 meter, 5 000 meter, 10 000 meter och halvmaraton.
Men när den stora höjdpunkten väl kom – sommarens OS i Paris – satte en stressreaktion i skenbenet stopp.
– Det var ju en glädjevåg under vintern och våren som kanske blev lite för hög. Den föll ihop lite för tidigt, säger Almgren och fortsätter:
– Man blev kanske lite ivrig och tävlade lite för mycket när det gick så pass bra. När man sedan kom till själva höjdpunkten för sommaren så sade kroppen ifrån.
Han menar att det absolut är en lärdom att ta med sig – inte minst nu, efter succén i Valencia.
– Att inte dras i väg när det går så bra, utan att hålla sig till planen. Att se till att allting ska leda till att jag når min formtopp i september i VM, och att allt på vägen bara är delmål på vägen mot det stora.
Nu väntar förberedelser och sporadiska tävlingar inför årets stora huvudfokus: Friidrotts-VM i Tokyo, i september.
Med en historik av flertalet skador ska otursförföljde Andreas Almgren nu försöka undvika samma händelseförlopp som under OS. Och han har en tydlig plan för det.
– När man kommer in mot utomhussäsongen behöver jag en längre invänjningsperiod i träningen. Jag kommer inte kunna gå från bara grundträning till stenhårda lopp med spikskor utan att ha gjort förberedelsen.
– Sedan, om jag har tävlat i typ 5 000 meter eller längre, är det minst tre veckor som gäller innan nästa lopp. Så att jag verkligen får bra med återhämtning emellan.
Det är en planering som har förändrats under de senaste åren – efter mängder av skador och bakslag.
– Man brukar prata om två delar som löpare: Intensitet och mängd. Jag måste ha en mycket bättre balans där, känner jag.
Han utvecklar:
– Jag måste vara väldigt noga med att när man väl skruvar upp intensiteten för att förbereda sig inför tävlingar, så måste mängden sänkas ganska rejält. Det är något jag måste vara mycket mer tydlig med i år än tidigare.
Målet inför höstens VM är glasklart: Att slåss om medalj.
– Jag har ju slagit många av de som är där uppe och tar medaljer. Om jag bara kommer dit i toppslag borde jag kunna vara en av dem som ska göra upp om det.
Han är dock tydlig med att succén i Valencia inte har förändrat någonting när det kommer till VM-målsättningar.
– Jag skulle väl säga att det var mer en bekräftelse än att förväntningarna har förändrats, säger Andreas Almgren.
Fakta.Andreas Almgrens 2024 – och tre höjdpunkter 2025
Tävlingar och rekord 2024
• Januari: Slog svenskt rekord i 10 000 meter landsväg, i Valencia (på 27.20).
• Februari: Slog svenskt rekord i halvmaraton, i Barcelona (på 59.22).
• Mars: Slog nytt svenskt rekord i 10 000 meter bana, i San Juan Capistrano (på 26.52).
• Maj: Slog svenskt rekord i 5 000 meter bana, i Stockholm (på 12.59). Slog därefter sitt eget rekord igen, i Oslo (på 12.50).
• Juni: Slog svenskt rekord i 3 000 meter bana, i Stockholm (på 7.34). Slutade därefter fyra i EM, i 10 000 meter.
• Juli/augusti: Stod över både 10 000 och 5 000 meter i OS, på grund av skada.
• December: Slutade femma i terräng-EM.
Tre höjdpunkter 2025:
• Bauhausgalan i Stockholm (15 juni).
• Finnkampen i Stockholm (23–24 augusti).
• Friidrotts-VM i Tokyo (13–21 september).
Läs mer:
Almgren slog till igen – rekord i Spanien
Almgren missade OS – redo för comeback
Behövde ta ett steg tillbaka efter framgångarna: ”Blev lite mycket”