Palestinsk politik vibrerar av förväntningar inför Donald Trumps tillträde. President Mahmud Abbas har gjort klart att självstyret är redo att leda återuppbyggnaden av Gaza – och Saudiarabiens och Arabemiratens ledare har ställt sig bakom honom.
Att självstyret inte är intresserat av samarbete med Hamas efter kriget har varit känt. Men först nu säger man detta i klartext.
Egypten har försökt försona den palestinska politikens ständiga motpoler, islamistiska Hamas som styr Gaza, och nationalistiska al-Fatah på Västbanken. Deras relationer är usla sedan sommaren 2007, då Hamas drev bort självstyret från Gaza och upprättade en militärdiktatur där.
Under kriget har självstyret hånat Hamas för dess taktik att ta skydd bland civila. I augusti, efter israeliska bombningar i Mawasi, den neutrala skyddszonen för civila, sade självstyrets talesmän att Hamas ”borde möta fienden ansikte mot ansikte och inte gömma sig bland civila”.
I början av kriget släppte Israel i hemlighet in självstyrets styrkor från Västbanken till Gaza, för att de skulle hindra Hamas att plundra biståndskonvojerna. Men försöket tog tvärt slut då Hamas angrep Fatah-poliserna och dödade några av dem.
Israels försvarsledning vill ge självstyret en huvudroll efter kriget. Men regeringskoalitionen föredrar – fast den inte kan säga det öppet – Hamas framför Fatah.
Splittringen mellan Hamas och Fatah har i femton år utgjort premiärminister Benjamin Netanyahus stående argument för att inte förhandla om fred. ”Hur”, har han sagt var gång förhandlingar kom på tal, ”skall vi kunna förhandla med palestinierna om de inte själva vet vad de vill och vem som representerar dem?”
President Abbas dröm – och Netanyahus mardröm – är att gulfstaterna skall övertala Trump att tvinga Israel att acceptera en palestinsk stat på Gazareman och delar av Västbanken.
Varför skulle Trump engagera sig för palestinierna, som han aldrig brytt sig om? Därför att Saudiarabien ställer en palestinsk stat som villkor för det Trump helst vill: fred mellan Saudiarabien och Israel och en militärallians mellan regionens USA-vänliga stater, bland dem UAE, Saudiarabien, Israel och Egypten.
Går den kombinationen i lås så är Nobels fredspris vikt för Trump.