Israel och terrorstämplade Hamas har kommit överens om ett överlämnande av gisslan och en vapenvila i Gaza, uppgav Qatars premiärminister på en pressträff på onsdagskvällen, efter 15 månaders krig.
Enligt Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har det delvis med USA:s blivande president Donald Trump att göra. Osäkerheten kring vad det innebär när han tillträder på måndag spelar roll, bedömer hon.
– Trump är en oberäknelig politiker och han har gått ut och sagt att han vill se ett slut på kriget. Han har varit väldigt hård i sina uttalanden kring det och också sagt att han vill se det innan han tillträder, säger Schierenbeck.
– Och det faktum att det är svårt att veta vad det betyder när han säger olika saker gör att det sätter press på de olika parterna, dels på Israel men också Hamas och medlarna.
Det tillträdande Mellanösternsändebudet har också varit med i delar av förhandlingarna och bland annat träffat Israels premiärminister Benjamin Netayahu. Det tyder även på att Donald Trump har varit aktiv, enligt Isabell Schierenbeck.
Beskedet om avtalet sammanfaller också med andra viktiga saker, konstaterar hon. För Hamas del handlar det om att man förlorat nästan alla sina ledare och inte får inte in några vapen genom gränsen till Rafah längre, sedan det slutat kontrolleras av Egypten.
Iran och Hizbollah är försvagade och Assadregimen har fallit, alla tre allierade till Hamas.
– Hela blocket av Irans allierade som Hamas ingår i är extremt försvagade och det råder en total humanitär katastrof för civilbefolkningen i Gaza, säger Isabell Schierenbeck.
För den israeliska sidan handlar godkännandet av avtalet även om att det skett förändringar i Benjamin Netanyahus regeringskoalition, bedömer hon. Han har nu råd att förlora ett av de mindre högerextrema partierna, som tidigare sagt att de kommer att avgå om premiärministern går vidare i ett avtal.
Båda parter kommer att försöka försäkra sina befolkningar om att det är de som vunnit mest på avtalet. För Israels del handlar det framför allt om att lyckas få hem gisslan.
Enligt uppgifter till Reuters ska 33 personer släppas i en första fas. Bland dem är samtliga kvinnor, barn och män över 50 år. Nu ska också hjälp från bland annat FN släppas fram till Gazas befolkning.
I den andra fasen ska alla gisslantagna släppas och alla israeliska soldater ska lämna Gaza. I den tredje fasen väntas alla döda kroppar återlämnas och återuppbyggnaden av Gaza inledas.
Qatar, Egypten och USA har varit tydliga med att de kommer att pressa Israel så att de i största möjliga mån inte återupptar striderna. Ändå är det extremt sannolikt att vapenvilan bryts av olika anledningar, enligt Schierenbeck. Det finns en rad olika frågor där det kan gå fel och snabbt eskalera, framhåller hon.