Kabinettsmötet kommer inte kommer att äga rum förrän de israeliska medlarna i Qatar bekräftat att islamistiska Hamas accepterat alla sina åtaganden, enligt det avtal som ingicks på onsdagen.
Det säger en person på UD i Jerusalem till DN.
Hamas å sin sida förnekar bestämt att man kommit med nya krav.
Kanske är detta ett svepskäl från Netanyahus sida, för att ge honom tid att släcka bränder i den egna koalitionen. Han ägnade morgonen åt intensiva samtal med koalitionens extremistpartier, som hotar lämna regeringen om Israel implementerar alla tre stegen i utväxlingsavtalet.
Gör Israel det är kriget över – i skarp kontrast till Netanyahus slogan det senaste halvåret om ”total seger” över Hamas.
Bosättarextremisterna kan inte hindra kabinettet att klubba Qatar-avtalet. Det Netanyahu till varje pris vill förhindra är att finansminister Bezalel Smotrichs ”Religiös Sionism” och polisminister Itamar Ben Gvirs ”Judisk Styrka” lämnar koalitionen i protest mot avtalet.
Om de gör det så mister Netanyahu sin majoritet i Knesset, som omsider skall godkänna avtalet. Men avtalet torde ändå gå igenom, eftersom flera oppositionspartier lovat stödja det om bosättarna försöker torpedera det.
Smotrich krävde på morgonen garantier från Netanyahu att kriget mot Hamas i Gaza skall återupptas efter de första bägge faserna i den invecklade utväxlingsproceduren. Netanyahu har under sin karriär ofta lovat mer än han kan hålla, men denna gång är hans svängrum begränsat.
Att lova bryta mot det avtal Donald Trump tvingat på honom vore en förolämpning mot den näste presidenten, som Netanyahu till varje pris vill blidka. Och dessutom: bryter Israel mot avtalet före det sista steget, så kommer de fångna israeliska soldaterna inte att släppas av Hamas – något som skulle få upprivande sociala följder här.
Smotrich och Ben Gvir har lovat att inte fälla Netanyahus koalition, även om de lämnar den. De vet med sig att prognoserna pekar mot ett maktskifte om nyval skulle hållas nu. Men Netanyahu vet att det finns gränser för vad bosättarpartiernas väljare kan stå ut med.
Nästa steg i Trumps vision om ett nytt Mellanöstern är diplomatiska relationer mellan Israel och Saudiarabien. Saudierna är angelägna, men vågar inte göra upp med Israel över huvudet på palestinierna.
De kräver, och kommer kanske att backas upp av Trump, åtgärder i riktning mot en palestinsk stat, eller åtminstone löften om detta. Varje sådan eftergift skulle tvinga bosättarpartierna att fälla regeringen.