Forskare vid Lunds universitet, Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin i Göteborg har undersökt effekten av nya rutiner som innebär att förlossningen sätts igång oftare, om den gravida kvinnan passerat beräknat förlossningsdatum med en vecka eller mer, i stället för att låta kvinnan gå längre över tiden.
Utgångspunkten var en annan svensk undersökning som publicerades i slutet av 2019 och som resulterade i att svenska förlossningskliniker snabbt ändrade sina rutiner. I stället för att övervaka de kvinnor som är gravida längre än 41 veckor, började klinikerna – som ett resultat av studien – att mer aktivt sätta igång förlossningen bland dessa kvinnor.
– Resultaten från den studien var så slående att den avbröts i förtid av etiska skäl. Men det faktum att klinikerna ändrade sina rutiner så snabbt fick också kritik. Därför ville vi jämföra före och efter den här förändringen, säger Karin Källén, professor i klinisk epidemiologi vid Lunds universitet.
Hon och hennes kollegor har därför jämfört utfallet för de förlossningar som ägde rum mellan åren 2017–2019 med dem som ägde rum mellan 2020 och 2023. Det vill säga före och efter det att klinikerna ändrade sina rutiner. Det forskarna fokuserade på var om det fanns någon skillnad i andelen foster som dör i livmodern (perinatal död), eller barn som dör under sina första 28 levnadsdagar (neonatal död).
– Vi tittade också på om det fanns någon skillnad i morbiditeten, det vill säga sjukligheten, bland de här barnen, säger Karin Källén.
Resultatet, som nu publiceras i Plos Medicine, visar att förekomsten av dödföddhet eller neonatal död minskade med nästan hälften (48 procent) efter förändringen. En slående skillnad, med andra ord.
– Det är en ordentlig effekt. Omräknat blir det cirka 18 barn per år i Sverige som räddas på det här viset. Det intressanta är att vi ser den här effekten i alla grupper. Inte bara bland exempelvis förstföderskor eller kvinnor med högt BMI (kroppsmasseindex). I stället tjänar alla grupper lika mycket på den här förändringen, säger Karin Källén.
Även sjukligheten blev mindre såtillvida att andelen förlossningsskador hos barnen minskade med runt 20 procent, samtidigt som kvinnans självskattade upplevelse av förlossningen förbättrades.
Ett krux i sammanhanget är dock att det inte finns några riktlinjer för när en förlossning bör sättas igång. Rekommendationer finns, både från Sveriges kommuner och regioner samt från Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG), men landets förlossningskliniker har ändå lite olika rutiner och gör olika bedömningar.
– Vi kan alltså inte säga om vinsten kommer vid igångsättning efter 41 fullgångna veckor och noll dagar eller 41 veckor och tre dagar. Vi vet inte. Vi kan bara konstatera att ett mer aktivt igångsättande efter 41 fullgångna veckor resulterar i mindre död och sjuklighet, jämfört med att vänta längre, säger Karin Källén.
En uppenbar nackdel med fler inducerade förlossningar är den ökade arbetsbelastning som detta innebär för förlossningsvården och då inte minst för barnmorskorna, bland annat på grund av att vårdtiden blir längre. Som ett resultat av förändringen har antalet inducerade förlossningar bland dessa kvinnor ökat med cirka 4 000.
– Det måste man vara medveten om. Därför borde beslutsfattarna se till att barnmorskorna får en vettig arbetssituation. Barnmorskorna ska inte behöva betala med sin hälsa på grund av det här, säger Karin Källén.
Fakta.Förlossningar och graviditet
Under 2023 föddes cirka 100 000 barn i Sverige, vilket var en minskning på 5 procent jämfört med året innan. Efter 2016 har antalet födda barn sjunkit varje år.
När barnet har vuxit färdigt i magen kallas det för att graviditeten är fullgången. För en del fortsätter graviditeten trots att den är fullgången. Det kallas för att gå över tiden. En graviditet räknas som fullgången mellan vecka 37 + 0 och 42 + 0. Det betyder att graviditeten är fullgången när du har varit gravid i 37 hela veckor och 0 dagar. Sedan räknas den som fullgången tills att du har varit gravid i 42 hela veckor och 0 dagar.
Regionerna har olika rutiner för vad som händer när du går in i graviditetsvecka 42, det vill säga 41 + 0 och senare.
Ibland kan man få vänta lite till på att förlossningen ska starta av sig själv. Ibland kan man bli igångsatt. I dag är det vanligare att bli igångsatt än vad det var tidigare, eftersom forskning visar att chansen för en gynnsam utgång i så fall ökar.
Källa: Socialstyrelsen och 1177.se
Läs mer:
Gudrun Abascal: Jag brukar jämföra barnafödande med att ha sex
Ytterligare fall av livmödrar som opererats bort i onödan