I december 2023 var DN med när Mohammad al-Qahtanis son Abdullah besökte Saudiarabiens ambassad i Stockholm för att lämna över ett brev om sin pappa. Istället för att han släpptes fri när hans tioåriga fängelsedom var avtjänad förlorade familjen kontakten med honom.
Nu meddelar hans fru Maha al-Qhatani i sociala medier att han är frisläppt.
Han har fortfarande ett tioårigt reseförbud och lider av flera hälsoproblem, säger hon i ett pressmeddelande från Right Livelihood.
– Han har blivit blind på ena ögat på grund av medveten medicinsk underlåtenhet, säger hon.
Hon och parets barn bor i USA och försöker nu få till ett utresetillstånd så att familjen kan återförenas.
Mohammed al-Qahtani var med och startade en organisation för mänskliga rättigheter. Så småningom fängslades han och flera andra med vaga anklagelser om brott som ”ifrågasättande av myndighetspersoners auktoritet”.
2018 fick han Right Livelihood Award, även kallat alternativa Nobelpriset, tillsammans med Abdullah al-Hamid och Walid Abu al-Khair. Abdullah al-Hamid dog fängslad, Abu al-Khair sitter fortfarande i fängelse, enligt Right Livelihood.
– Vi är extremt lättade över att Mohammad al-Qahtani äntligen är fri, säger Right Livelihoods verksamhetschef Ole von Uexkull.
– Samtidigt får vi inte glömma orättvisan i hans godtyckliga frihetsberövande. Vem kommer att hållas ansvarig för att ha tystat en försvarare för mänskliga rättigheter?
På senare år har Saudiarabiens regim fängslat många som uttryckt kritik mot regimen. Flera har släppts de senaste dagarna.
En är aktivisten Essa al-Nukheifi, enligt människorättsorganisationen ALQST, och flera organisationer välkomnar att Salma al-Shehab, som dömdes 2022 efter att ha retweetat inlägg på Twitter, har fått sin 27-åriga fängelsedom reducerad till fyra år. De kräver samtidigt att hon omedelbart släpps.
Läs mer
Fängslade aktivistens son: ”Alexander Isak måste tala om Saudiarabiens övergrepp”