För några år sedan var det full fart framåt för den gröna omställningen i norra Sverige. Flera elintensiva industrier skulle etableras. Det handlade bland annat om batteritillverkaren Northvolt men också om Hybrit – LKAB:s satsning på koldioxidsnål järnsvamp. Frågetecken uppstod kring hur Sverige skulle lösa den mängd el som industrierna efterfrågade.
Men det senaste året har flera av projekten slagit av på takten. Tillsammans med en minskad elanvändning generellt och ökad elproduktion från vind- och solkraft leder det nu till ett stort elöverskott.
– När omställningen i norr går lite långsammare, får vi ett större och större elöverskott och det är bland annat det som gjort att vi haft väldigt låga elpriser den senaste tiden, säger Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin.
– Det går inte att säga att det enbart handlar om Northvolt, det är bara en liten pusselbit i det hela.
Batteritillverkaren Northvolt har tidigare aviserat att de behövt minst 300 megawatt elanslutning, vilket är mer än hela Skellefteås effektbehov. Att bolaget tvingats dra ner på sin produktion öppnar nu för andra satsningar, menar Joachim Nordin.
– Om Northvolt inte använder lika mycket el som de tidigare aviserat, då skulle det kunna vara några andra industrier som i framtiden kan använda delar av det utrymmet, säger han.
Joachim Nordin anser att det pratas för mycket om en framtida brist på el i Sverige.
– Vi har det största elöverskottet i Sverige som vi någonsin har haft, men vi pratar om att vi har elbrist, säger han.
Han anser att debatten istället borde handla om hur Sverige kan öka farten i omställningen av industrin och transportsektorn, för att ”skapa konkurrenskraft och i längden trygga vår välfärd”.
– Det finns ingenting som hindrar oss från att köra full fart framåt nu när vi har det största elöverskottet vi någonsin har haft, säger han.
– Det är istället bristen på stöd för våra industrier och att de skall våga lita på riktningen som är problemet. Sedan har vi förstås också på vissa platser i Sverige utmaningar med utbyggnaden av elnätet och tillgången till lokal elproduktion.