Ingen tidigare gång när DN har besökt det som kallas Gisslantorget i Tel Aviv har det varit så lugnt och stilla som när vapenvilan i Gaza inleddes på söndagsförmiddagen, klockan 11:15 lokal tid.
Natten till söndagen var tiotusentals israeler ute och demonstrerade, men efter att den israeliska regeringen tidigt på söndagen meddelade att vapenvilan var uppskjuten uppstod en oro. Skulle det inte bli något den här gången heller? Folk höll sig hemma och vakade framför sina tv-apparater, både i Israel och i de palestinska områdena.
Orsaken till fördröjningen var enligt Israel att Hamas inte hade levererat namnen på de tre gisslan som var först ut att släppas. Enligt Hamas hade detta att göra med ”tekniska problem”, vilket förmodligen handlar om att det är svårt för terrorgruppen att kommunicera sinsemellan. Skulle de använda vanliga telefoner vore det lätt för israeliska underrättelsetjänsten att röja deras gömställen i Gaza.
Till sist kom i alla fall namnen. Och med sju minuters förvarning informerade premiärminister Benjamin Netanyahus presstjänst att vapenvilan skulle bli av.
– Det är en lycklig dag. De ska få komma hem! säger 18-åriga Yoshi.
Han och ett 20-tal andra ungdomar har samlats på Gisslantorget med stora resväskor och campingutrustning. Gruppen ska åka på träningsläger inför att de rycker in i lumpen om ett halvår. Bussarna går om ett par timmar, men ungdomarna ville komma till torget i förväg.
– Vi ville känna av stämningen, det är en så speciell dag i dag. Ingen har kunnat vara riktigt lycklig sedan den 7 oktober 2023. Det är ett blödande sår. Det här kanske är första steget till att Israel ska kunna läka, säger Yoshi.
Gisslantorget ligger framför Tel Avivs konstmuseum och har sedan i oktober för snart ett och ett halvt år sedan varit den främsta samlingsplatsen för rörelsen som kräver att alla israeliska gisslan i Gaza ska hämtas hem. Här finns en uppbyggd tunnel som ska ge besökare en bild av hur det är att hållas fången i Hamas tunnelsystem, det finns ett dukat bord med 98 tomma stolar, en för varje person som ännu är kidnappad och ett träd där porträtt av gisslan vajar i vinden.
Porträtten av Emily Damari, 28 och Doron Steinbrecher, 31, hänger intill varandra. På en annan gren en bit bort sitter en leende bild av 24-åriga Romi Gonen. Det är dessa tre kvinnor som Hamas har uppgett ska släppas i det första utbytet av israeliska gisslan mot palestinska fångar.
Emily Damari är brittisk medborgare och bodde liksom Doron Steinbrecher i ungdomskvarteret tillhörande kibbutzen Kfar Aza. Av de 37 personer som bodde i samma område dödades 11 och 7 kidnappades till Gaza. Emily Damari skottskadades i samband med att hon togs gisslan.
Romi Gonen kidnappades från Novafestivalen, en musikfestival i södra Israel där hundratals också dödades under Hamas terrorattack. I det sista samtalet till sin mamma berättade Romi att hon hade blivit skjuten. Tre av Romis vänner dödades på festivalen.
– Jag är så glad men jag vill bara att alla ska komma hem, nu. Allihopa måste komma hem, säger Omi.
Hon har en svart t-shirt med den gula loggan ”Bring them home”. Omi och hennes kompis Shaha har tillbringat en stor del av det senaste dryga året här på Gisslantorget.
– Det känns som hemma här. Man kan komma hit och känna att man är omsluten av människor som förstår en, som vill samma sak. Det är inte så många här än i dag, men vänta bara. Alla kommer vara här i kväll, säger Omi.
I Gaza började firanden av vapenvilan redan när den skulle ha införts, klockan 08.30 lokal tid. Uppgiften om fördröjningen nådde inte alla och panik uppstod på flera platser när de israeliska attackerna fortsatte. Enligt den Hamasstyrda hälsomyndigheten – och enligt flera lokala journalister – dödades 19 personer under timmarna mellan 08.30 och 11.15.
FN:s flyktingorgan Unrwa uppger att 4000 lastbilar med nödhjälp står redo att köra in i Gaza, varav hälften innehåller mat och mjöl.
På söndagseftermiddagen väntades utbytet av gisslan och fångar ske. De tre israeliska kvinnorna ska föras ut ur Gaza med hjälp av Röda korset, men först när de är i säkerhet kommer allmänheten att informeras. För kvinnorna väntar nu stora hjälpinsatser, betalt boende, betald sjukvård och ekonomiska bidrag under en lång tid framåt.
På den palestinska sidan, dit 95 personer väntas släppas från Ofer-fängelset, har israeliska myndigheter förbjudit alla former av firande.
Bland de namn på listor över palestinska fångar som kommer att utbytas mot israeliska gisslan de kommande veckorna finns flera dömda mördare och terroristledare, bland annat från Jenin på Västbanken. Det är också ett stort antal som har hållits i ”administrativt häkte”, vilket innebär att Israel inte officiellt behöver presentera några åtal eller anklagelser.
Läs mer:
Vapenvila råder i Gaza
Lajv: Följ utvecklingen i Mellanöstern