Allt fler drabbas av demens. Om fem år beräknas 180 000 personer leva med en demenssjukdom i Sverige. År 2050 beräknas motsvarande siffra vara 250 000 personer, enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
För att motverka den här utvecklingen har regeringen tagit fram en uppdaterad nationell demensstrategi. Den bygger på en tidigare utredning från Socialstyrelsen och presenterades på en presskonferens under tisdagen.
En grundläggande förändring i den nya strategin är synen på demens som en sjukdom som går att förebygga och lindra. Inte något du bara får räkna med att drabbas av när du blir gammal.
I dag finns forskning som visar att omkring 40 procent av risken att drabbas av demens beror på hur vi lever våra liv.
– Demenssjukdom är inte en naturlig del av åldrandet, säger Anna Tenje.
Den gamla demensstrategin fokuserade mer på omsorg än vård, berättar hon. Nu vill regeringen få ett större fokus på förebyggande insatser, tidig diagnos och möjligheten för demenssjuka att få en individuellt anpassad vårdplan som ska kunna bromsa sjukdomsutvecklingen och lindra dess konsekvenser.
– Vården behöver också bli mer jämlik över landet.
Nytt i strategin är bland annat mätbara mål som ska följas upp 2028. Arbetet ska bygga på den senaste kunskapen och forskningen som i dag går snabbt framåt.
Socialstyrelsen får därför i uppdrag att sprida kunskap, inte minst till kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen, och stötta utvecklingen av demensvården och omsorgen i hela landet.
Myndigheten ska också se över hur demenssjuka kan få bättre tandhälsa. Sämre tänder är ett vanligt problem när minnet sviktar, vilket i sin tur kan leda till onödiga följdsjukdomar.
Ett annat uppdrag som regeringen ger till Socialstyrelsen är att göra om de nationella riktlinjerna för demensvård som senast uppdaterades 2017.
Under tisdagens pressträff medverkade även socialminister Jakob Forssmed (KD) som påpekade att demens inte ska ses som en dödsdom. Han lyfte också bättre stöd till anhöriga som en viktig del av den nya demensstrategin.
– Allt för att personer med demensdiagnos ska kunna leva ett värdigt och meningsfullt liv.
Fakta.Fyra mål i den nya demensstrategin
1. Socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens insatser för personer som har en demenssjukdom ska vara anpassade efter den enskildes förutsättningar och behov.
2. Socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens insatser för personer som har en demenssjukdom ska vara samordnade samt främja hälsa och förebygga ohälsa.
3. Personalen inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska arbeta enligt evidens och beprövad erfarenhet.
4. Anhöriga till en person som har en demenssjukdom ska få tillgång till adekvat stöd och kunskap för att kunna utöva frivillig anhörigvård på ett hållbart sätt.
Källa: Regeringen
Fakta.Demens
Demens innebär en förvärvad och omfattande försämring av de psykiska funktionerna, som intellekt, minne och personlighet. Demens orsakas av olika sjukdomar som kan drabba hjärnan. De vanligaste symtomen är glömska, försämrad språklig förmåga samt svårigheter att skriva, räkna, känna igen, orientera sig och klara praktiska göromål som påklädning och att äta. Risken ökar med stigande ålder.
Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom, men där finns också pannlobsdemens och vaskulär demens. Den senare, som står för mellan 25 och 30 procent av alla fall av svår demens i Sverige, orsakas av cirkulationsrubbningar i hjärnan, exempelvis efter en stroke.
Källa: Nationalencyklopedin