Den 25 september förra året presenterades kyrkans egen skogsutredning ”Kyrkan och skogen”, utförd på uppdrag av kyrkostyrelsen.
Där föreslog utredaren Göran Enander bland annat att kyrkan ska minska sina avverkningar, satsa på mer långlivade träprodukter med större klimatnytta och införa ett mer naturnära skogsbruk som gynnar biologisk mångfald.
Utredningen har fått stor uppmärksamhet, inte minst för att den går på tvärs mot vad den svenska skogsnäringen förespråkar.
Nu leder den också till kraftiga reaktioner inom Svenska kyrkan. Nyligen avslöjade nättidningen Supermiljöbloggen att kyrkans stiftjägmästare, egendomsnämnder och deras samarbetsorgan Enso på eget bevåg har beställt tre alternativa utredningar från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för att motbevisa utredarens förslag.
Skuggutredningarna fokuserar huvudsakligen på skogsutredningens ekonomiska bedömningar. Göran Enanders skogsutredning bedömde att omläggningen av kyrkans skogsbruk skulle kosta drygt 100 miljoner kronor per år i närtid. Men stiftjägmästarna litar inte på den siffran, enligt Supermiljöbloggens uppgifter.
Utredaren Göran Enander, tidigare generaldirektör för Skogsstyrelsen, reagerar kraftigt på avslöjandet om skuggutredningarna.
– Att det skulle bli motstånd hade jag förväntat mig, jag är inte naiv. Men jag hade väntat mig blankare vapen. Det här icke-transparenta arbetssättet imponerar inte på mig, säger Göran Enander till DN.
I en skrivelse till kyrkostyrelsen, som DN har tagit del av, anklagar Göran Enander kyrkans egendomsförvaltningar för att vantolka, överdriva och sprida vilseledande påståenden om utredningens förslag. ”Det trixas med siffror”, skriver han.
– Under mina 40 år i det offentligas tjänst har jag aldrig tidigare varit med om att några som särskilt berörs av utredningen, och som ingår i en större organisation, beställer egna utredningar i syfte att påverka remissinstanserna. Det är unikt och kortsluter hela remissförfarandet, säger han.
Även Stockholms biskop Andreas Holmberg har reagerat över skuggutredningarna.
– Jag välkomnar verkligen skogsutredningens förslag. Det är en modig, balanserad och långtgående utredning, vilket den rådande situationen med klimatnödläge kräver, säger han.
Biskopen betonar att utredningens uppdrag inte bara var att utreda de ekonomiska aspekterna av kyrkans skogsbruk. Han jämför med att kyrkan har pengar på börsen, men för den sakens skull inte investerar i företag som säljer vapen eller har en stor andel fossil verksamhet.
– Uppdraget från kyrkostyrelsen handlade i lika hög grad om det vi kallar andlig hållbarhet, social hållbarhet och ekologisk hållbarhet, säger han.
Är det inte viktigt att kyrkan också har en bra ekonomi?
– Det finns mycket som talar för att att det skogsbruk som utredaren föreslår är ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt, om vi pratar om 50 eller 100 år framåt i tiden. Vi kan inte tänka så kortsiktigt i kyrkans värld, säger Andreas Holmberg.
Utredningen ”Kyrkan och skogen” är ute på remiss fram till den 25 februari. I höst ska Kyrkomötet ta ställning till förslagen.
Fakta.Så mycket skog äger Svenska kyrkan
● Svenska kyrkan äger 460 000 hektar skog och är Sveriges femte största skogsägare. Skogsinnehavet förvaltas av kyrkans 13 stift.
● Kyrkans skogsinnehav är en del av de så kallade prästlönetillgångarna, som värderas till närmare 43 miljarder kronor. Där ingår även jordbruksmark och fonder.
● Svenska kyrkans totala intäkter från prästlönetillgångarna motsvarar ca 2 procent av kyrkans årliga intäkter.
Källa: Svenska kyrkan
Läs mer:
Helomläggning av kyrkans skogsbruk föreslås: ”Skogen ska göra klimatnytta”
Det här säger vetenskapen om skogens klimatnytta
Interna kritiken mot kyrkans skogsbruk: ”Tjänar mammon”