Karolinskas rättskansli inledde i höstas ett juridiskt ärende som rör hanteringen av patientuppgifter. När sjukhuset nu efter fyra månader informerar om händelsen framkommer att en incident inträffat inom ramen för ett verksamhetsutvecklingsprojekt som syftat till att förbättra operationsplaneringen.
Pseudonymiserade personuppgifter om planerade operationer har delats till en obehörig person, och hanterats på en dator utanför Karolinska. Uppgifterna som delats är operationstider och diagnoser, men inte namn eller personnummer. De har raderats. De runt 200 patienterna informeras i brev.
Sjukhusdirektör Christophe Pedroletti säger att ärendet inleddes innan han själv tillträdde som sjukhusdirektör den 1 oktober. Händelsen anmäldes till Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, i september, som beslutat att inte vidta några åtgärder.
– Konsekvenserna beskrivs i anmälan som ”betydande”. Det var den bedömning som gjordes då, säger Christophe Pedroletti.
För en vecka sedan informerade temachefen för tema cancer, Patrik Rossi, sina medarbetare om att verksamhetschefen för den medicinska enheten Bäckencancer, Stefan Carlens, plötsligt skulle lämna sitt uppdrag.
– Det är ett beslut som jag fattat utifrån en helhetsbedömning, och samarbetsproblem mellan honom och mig som har pågått en längre tid, säger Patrik Rossi.
Beskedet har skapat turbulens. DN har haft kontakt med flera upprörda medarbetare.
– Stefan har byggt upp verksamheten på ME bäckencancer. Han är otroligt omtyckt och har en budget i balans. Vi har aldrig haft en så bra verksamhetschef, säger Annika Sjövall, överläkare och kirurg.
För DN berättar Stefan Carlens, som snart ska återskolas till kirurg efter 15 år, att han bär huvudansvaret för dataincidenten.
Idén att utveckla operationsplaneringen kom i somras då resurserna inte räckte och köerna till tarmcanceroperationer växte. Som en nödåtgärd kallades kirurger in från semestern och vissa patienter fick skickas till andra sjukhus.
– Haveriet med våra köer och bristande resurser i somras krävde nytänkande, säger Stefan Carlens.
Han berättar hur data om verksamhetens planerade operationer, där namn och personnummer tagits bort, lades i en annan dator för att utvärdera möjligheten att optimera resurserna utifrån en matematisk modell. Hans egen dator från regionen var inte tillräckligt kraftfull.
– Jag tar självklart på mig de fel som begåtts, men händelsen har fått orimliga proportioner, anser Stefan Carlens.
Han håller inte med om att händelsen skulle fått betydande konsekvenser, eftersom inga uppgifter har kunnat kopplas samman med någon patient.
Han påpekar också att de uppgivna samarbetsproblemen inte har förklarats närmare och att det inte heller förekommit några möten om dessa.
– Under det senaste året har jag och Patrik Rossi haft väldigt lite kontakt eftersom han varit tillförordnad sjukhuschef. Den här bristen på kommunikation ser jag som en central del av den så kallade tystnadskulturen, säger Stefan Carlens.