Miljötillståndet bärgades slutgiltigt i höstas när Högsta domstolen nekade de klagande prövning. Men Kiruna kommun var emot. Kommunen ville inte anta detaljplanen för gruvbygget, vilket fick gruvbolaget Talga att klaga hos regeringen.
Nu har regeringen beslutat att gå på gruvbolagets linje vad gäller detaljplanen.
– Vi har vägt intressena tungt i detta. Och det är ingenting som regeringen tar lätt på här, säger Ebba Busch.
– De argument som Kiruna kommun har anfört till stöd har inte varit tillräckligt tunga, fortsätter hon.
Kommunen har bland annat pekat på att det saknas ekonomiska incitament, det finns ingen vinning för kommunen och dess invånare, det skapar bara mer kostnader. I en intervju med DN i september 2024 sa Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) att kommunen skulle vilja se motprestationer från gruvbolaget för att säga ja till en gruva. Exempelvis i form av bostäder.
– Vi får bara ta kostnader men får inte ta del av gruvornas intäkter, det behövs någon form av utvinningsskatt. Vi behöver säga ifrån, Kiruna kan inte exploateras samtidigt som vi får bära kostnaderna, sa han.
Men några pengar som plåster på såren skickar regeringen inte med även om Ebba Busch lite vagt pekar på pengar som regeringen satt av i höstbudgeten för att ”stötta bostadsbyggandet runt tillväxtorter”.
– Nu förelägger vi kommunen att ta fram en detaljplan för gruvverksamhet, säger statsrådet Andreas Carlson (KD).
Beslutet är speciellt. Det är första gången regeringen använder sig av plan- och bygglagen på detta sätt, enligt Carlson. Kommunen har till 16 maj på sig, annars får Länsstyrelsen uppdraget, på kommunens bekostnad.
I höstas när Talga fick miljötillståndet slutligt klarlagt sade bolaget att man borde kunna ha igång en anodfabrik i Luleå, dit grafiten ska fraktas, om 18–24 månader när väl detaljplanen godkänns.
– Det innebär att det blir grönt ljus för nästa steg i en ny gruva som ska kunna ge den grafit som behövs för väldigt mycket av den europeiska batteriindustrin. I dag är både Sverige och hela Europa tungt beroende av Kina, säger Ebba Busch.
Ungefär hälften av det aktiva materialet i ett elfordonsbatteri består av grafit. Att batteritillverkaren Northvolt har problem spelar mindre roll för Talgas planer. Förhandlingar förs med ett stort antal olika potentiella kunder, sade bolagets talesperson till TT i höstas.
Gruvetableringen utanför Vittangi har mötts av kritik från flera håll, exempelvis från samebyar och flera naturorganisationer. Berörda samebyar har påvisat att gruvan skulle innebära stora intrång på betesmarker och flyttleder.
Läs mer: I Vittangi ställs striden mellan mineral och renskötsel på sin spets
Grafitgruvan i Vittangi
EU listar grafit som en av de 27 material som är nödvändiga för omställningen. EU vill även bryta beroendet av Kina som i dag är världsledande i grafitbrytning.
I april 2024 fick Talga grönt ljus från mark- och miljödomstolen för att öppna en grafitgruva utanför Vittangi och bryta 100 000 ton malm varje år. Planen är att ha igång gruvbrytning sex månader om året.