I december 2022 fick regeringen skarp kritik efter beskedet att bidragen till Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) skulle upphöra. Då hade organisationen i flera år fått statliga bidrag för sitt arbete med att sprida kunskap om antisemitism och rasism, bland annat genom studieresor till Förintelsens platser i Polen.
Strax därefter meddelade regeringen att SKMA skulle få fortsatt stöd i ett större paket mot antisemitism.
Nu permanentar regeringen satsningen på hågkomstresor i statsbudgeten och ökar stödet från sex till åtta miljoner kronor per år.
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand är en hågkomstresa ett utbildningstillfälle, där regeringen ger pengar till organisationer som arbetar med att utbilda och hålla minnet om Förintelsen vid liv. Syftet är att ”vaccinera” barn och ungdomar mot antisemitism, generation för generation.
– Antisemitism är speciell i sin särart, just därför att den samlar olika delar av samhället med våldskapital. Det handlar om högerextremister, vänsterextremister och islamister som möts i hatet mot judar. Därför är det så viktigt att vi har ett aktivt arbete, säger hon.
Tanken är att fler av de yngre ska få ta del av utbildningsinsatserna. Som det är i dag är det vanligare att elever i socioekonomiskt starkare områden deltar i resorna jämfört med elever i utanförskapsområden.
– I och med att vi vet att antisemitismen är diversifierad, hatet mot judar finns i många delar av samhället hos de grupper som har våldskapital – både i extremhögen och i extremvänstern men också hos islamistgrupper – är det viktigt att se till att möjligheten att åka på en hågkomstresa når så många barn och unga som möjligt.