De lugna låtarna om den snälla miljövännen Humlan Djojj har blivit föräldrarnas räddning när deras barn ska sova. I två år i rad har albumet ”Somna med Humlan Djojj” från 2020 varit den mest strömmade skivan i Sverige före artister som Billie Eilish, Veronica Maggio och Victor Leksell. Humlans samlade utgivning strömmas i genomsnitt en miljon gånger om dagen. Den största hitten ”Djurens vaggvisa” har hittills spelats över 150 miljoner gånger.
– Det är helt galet. Vi hade ju ingen aning om när vi började skriva de här vaggvisorna att de skulle bli de mest streamade låtarna i Sverige. I takt med framgångarna har projektet växt. Vi har en serie på UR med Humlan Djojj, det finns böcker och merch. Det har blivit en hel värld kring den här lilla humlan, säger Josefine Götestam som är en av kompositörerna till Humlan Djojjs sånger och den som sjunger dem.
Hon är dotter till regissören och dramatikern Staffan Götestam och under ungdomsåren medverkade hon i flera av pappans musikalföreställningar. För åtta år sedan startade de en barnpodd tillsammans. De började skriva egna sagor och utveckla egna varumärken. Ett av dem var Humlan Djojj. Tillsammans med producenten Adam Portnoff började Josefine Götestam skriva låtar, de flesta nedtonade och gulliga vaggvisor gjorda för att få barn att slappna av, sluta vara ledsen och somna.
Märkte ni hur stort det här var på väg att bli?
– Ja, det var väl när vi hade fem låtar med på Spotifys Topp 50. Där konkurrerar vi ju med all världens musik om de svenska lyssnarna. Det som är mest spännande är att det är som att det etablerats ett nytt beteende bland svenska föräldrar; när barnen ska lägga sig sätter man på Humlan Djojj.
Ni måste ju tjäna jättemycket pengar?
– Haha… Det beror på vad man tycker är mycket pengar. Det ser ju annorlunda ut i dag, hur man får betalt för musik. Det vore ju magiskt om man fick en krona för varje stream. Vi är själva väldigt förvånade och glada över hur bra det går.
Får du kontakt med föräldrar som nattar sina barn med Humlan Djojj?
– Absolut. Det har också förvånat mig att det är så många som hör av sig. Vi löser ett problem i deras vardag när vi hjälper dem att natta barnen. Det verkar betyda väldigt mycket för folk.
Josefine Götestam är också glad över att hon får så många positiva reaktioner på låttexterna.
– Jag har försökt skriva låttexter som har lagom krångliga metaforer, som även barn kan ta till sig. Förenkla utan att fördumma. Vi har försökt skriva musik som hela familjen kan njuta av. Vuxna som inte har barn har också hört av sig och berättar att de blir hjälpta att somna på kvällen. Det finns en låt som heter ”Stjärnorna”. Det verkar som att många söker tröst i den när barn är sjuka. Den spelas också mycket på begravningar.
Josefine Götestam är mån om att det hela tiden ska finnas ett naturperspektiv i allt de gör kring Humlan Djojj.
– Vi pratar mycket om pollinering och om insekternas roll. Fast på barns vis, utan att komplicera för mycket och utan att ha för mycket pedagogiska pekpinnar. Även en liten humla är viktig och egentligen livsavgörande för oss.
För två somrar sedan skapades musikalen ”Djojj räddar blomsterängen” för Parken Zoo i Eskilstuna. I höst väntar en riksturné för Djojjmusikalen.
– Då spelas karaktärerna av musikalskådisar med stora handdockor. Insekterna är stora dockor som har ett jättefint uttryck. Dockmakarna har verkligen gjort dem levande. Men då är det inte vaggvisor utan upptempolåtar.
Funderar ni på fler sätt att utveckla Humlan Djojjs värld? Är det någon film på gång?
– Det hoppas vi på. Vi har stora planer, men det är inget som är officiellt ännu. Men vi vill även… Vi hoppas att humlan kan flyga över hela Norden och kanske hela världen. Vi har översatt låtar till danska, som släpptes för en tid sedan. Där verkar det följa samma spår, att lyssnarna stannar och lyssnar mycket.
Men det finns en person som inte tillhör Humlan Djojjs fans – Josefine Götestams egen dotter, som är ett och ett halvt år gammal.
– Mitt barn vägrar att lyssna på mina låtar. Jag har provat någon gång. Hon börjar gråta när hon hör låtarna.
Läs mer: Strömningen fortsätter öka musikens intäkter