Studien som publicerats i Resources, Conservation and Recycling har undersökt hur mycket kaffe sex svenska restauranger slängde under 76 dagar. Det visade sig att över tre kilo kaffe hälldes ut i vasken per restaurang och dag. Det motsvarade tio procent av kaffet som bryggdes.
Om lika mycket kaffe slängs från alla Sveriges restauranger motsvarar det 17 800 ton kaffe – tillräckligt för att brygga 119 miljoner koppar.
Bakom undersökningen står fyra forskare från Sveriges lantbruksuniversitet. De ser gästernas förväntan om att alltid kunna få en kopp kaffe som orsaken bakom slöseriet.
– Man överproducerar för att alltid kunna tillgodose gästernas behov. Restauranger är måna om att gästerna ska få det de vill ha och att man inte vill att någonting ska ta slut, säger Rosa Hellman.
Trots att forskarna inte kan dra några definitiva slutsatser om hur mycket kaffe som slängs på samtliga restauranger, pekar de på att det rör sig om stora mängder svinn. Kaffet som har räknats in är också endast det som kokats men inte serverats.
Alltså räknas inte det kaffe som gästerna inte dricker upp och slänger i stället.
– Det kan variera väldigt mycket mellan restauranger. Man kan se det här snarare som en indikation på hur mycket som slängs. säger Rosa Hellman.
Hon tror inte att restauranger och konsumenter ser lika allvarligt på kaffesvinn som att kasta mat.
– Det är lätt att kasta för att det är flytande svinn och bara kan hällas ut i vasken. Till skillnad från matavfall som måste samlas ihop och tas hand om, säger Rosa Hellman.
Att så mycket kaffe slängs, anser hon vara problematiskt.
– Särskilt med kaffepriserna nu och att vi kanske inte kommer ha samma tillgång till kaffe i framtiden. Kaffe kostar mycket pengar och kräver mycket resurser, transporter och bekämpningsmedel för att producera.
Läs mer:
Kaffet blir ännu dyrare – ”nivåer vi aldrig sett tidigare”